• 4

Mala, bajkovita zemlja ima najviši standard u EU: Hrvati i Bugari na dnu lestvice

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, veštackom valutom koja eliminiše razlike u cenama među zemljama

  • 4
Radnik, Luksemburg, evri Foto: A. Nalbantjan, Pixabay

Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od proseka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje aktuelni izveštaj Evrostata, komisije koja standard meri stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku.

Ta potrošnja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države, odnosno nevladine organizacije.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, veštackom valutom koja eliminiše razlike u cenama među zemljama.

U 2020. najviši standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabeležen je u Luksemburgu - i za 45 posto je veći od proseka Evropske unije, prema najnovijoj proceni.

Evrostat navodi da dalje slede Nemačka i Danska, gde je standard bio za 24 odnosno 22 posto veći od proseka, a blizu su i Holandija i Austrija, gde se kretao na 17, odnosno 16 posto iznad proseka.

Najbliži proseku u 2020. godini, po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, bili su Kipar, Italija i Litvanija, gde je standard bio niži za oko 4% od prosečnog na nivou Unije. U Irskoj je bio za 10 procenata ispod, a u Francuskoj isto toliko iznad proseka.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>