• 0

Lira na novom rekordnom minimumu prema dolaru: Dodatno je pritiska nova odluka FED-a

Centralna banka je od septembra srezala referentnu kamatu za 400 baznih poena na 15 odsto, u skladu s ekonomskim programom predsednika Erdogana

  • 0
turska lira Foto: Pixabay

Turska lira je pala prema dolaru na nov rekordni minimum ikada zabeležen, uoči još jednog očekivanog smanjenja referentne kamatne stope centralne banke na današnjoj sednici.

Lira je oslabila za čak 2,9 posto na 15,25 lira za dolar, a na trgovanju u 7:01h po srednjoevropskom vremenu - trgovala se na nivou od 15,2 lire za dolar.

Američka valuta je u dosadašnjem toku godine više nego udvostručila vrednost u odnosu na liru, što podriva uspon velike turske tržišne ekonomije, piše Rojters.

Uprkos inflaciji koja je porasla iznad 21 odsto, očekuje se da će centralna banka danas smanjiti ključnu kamatu za 100 baznih poena na 14 procenata, prema rezultatima Rojtersove ankete.

- U toku je sprovođenje eksperimenta za koji je ogovoran predsednik Tajip Erdogan. Kamate će biti spuštene koliko god mogu", kaže ekonomista Guldem Atabaj iz kompanije "Istanbul Analitiks".

Centralna banka je od septembra srezala referentnu kamatu za 400 baznih poena na 15 odsto, u skladu s ekonomskim programom predsednika Erdogana, u kojem je prioritet dat rastu izvoza i kreditiranja, iako veliki broj ekonomista i opozicionih poslanika kritikuje tu politiku kao "nepromišljenu".

Turska centralna banka je takođe intervenisala na deviznom tržištu četiri puta u poslednje dve nedelje prodajom dolara, kako bi usporila pad nacionalne valute.

Lira je takođe pod pritiskom sinoćne odluke američkih Federalnih rezervi o okončanju programa kupovine obveznica do marta 2022. i najave tri podizanja ključne kamate u SAD sledeće godine, kako bi se "ohladila" uzavrela inflacija.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>