• 0

Vrućine, manjak vode i oluje: Ova 3 faktora ozbiljno ugrožavaju naftaše

Klimatske promene su snažno pogodile industriju tokom 2021, što je dovelo do dugih obustava rada i smanjene proizvodnje

  • 0
Cisterna sa naftom, nafta oil tank

Foto: Shutterstock

Veliki deo svetskih rezervi nafte i gasa je pod pretnjom od porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura izazvanih klimatskim promenama, saopštila je danas konsultantska kuća za analizu rizika "Verisk Maplecroft", sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Vremenske neprilike mogle bi da utiču na vađenje oko 600 milijardi barela naftnog ekvivarelna, što je 40 posto svetskih rezervi nafte i gasa, a među najugroženijima su najveći proizvođači crnog zlata - Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, navela je ova kompanija, a prenosi Rojters.

Klimatske promene su pogodile naftnu industriju ove godine, kada je ekstremno hladno vreme pogodilo glavni američki region za naftu, gas i preradu na obali Meksičkog zaliva, što je dovelo do dugih obustava rada i smanjene proizvodnje.

"Ovakvi događaji će postati sve češći i sve ekstremniji, i nanosiće još veće udarce toj industriji", kaže Rori Klizbi, analitičar za životnu sredinu u "Verisk Maplecroft".

Nešto više od 10 posto svetskih komercijalnih rezervi naftte nalazi se u oblastima koje je konsultantska kuća ocenila kao "ekstremno rizične", od čega je, kako se smatra, skoro trećina izložena visokom riziku.

Ekstremne vrućine, nestašica vode i peščane oluje mogu biti "Ahilova peta" za Saudijsku Arabiju, vodećeg svetskog izvoznika nafte, otkrili su istraživači.

Za afričkog izvoznika broj dva, Nigeriju, u kojoj su nalazišta nafte koncentrisana u pojasu rečnog sistema delte Nigera, pretnju predstavljaju suše i poplave, navodi se u istraživanju.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>