• 0

Iznenađenje: Prva velika centralna banka koja je podigla troškove zaduživanja od početka krize

Funta je ojačala za tri četvrtine centa u odnosu na američki dolar

  • 0
london Foto: Pixabay

Banka Engleske (BoE) je danas povećala referentnu kamatu i tako postala prva od velikih svetskih centralnih banaka koja je podigla troškove zaduživanja od izbijanja pandemije, pošto je procenila da će inflacija u aprilu verovatno dostići 6,0 odsto, što je tri puta više od ciljanog nivoa.

Devetočlani Komitet za monetarnu politiku (MPC) izglasao je sa "osam prema jedan" odluku o podizanju kamatne stope na 0,25 procenata sa 0,1 posto, i najavio da su verovatna dalja povećanja u narednom periodu, izvestio je Rojters.

Potez britanske centralne banke je iznenadio ekonomiste koji su, u anketi Rojtersa, uglavnom predviđali da će MPC zadržati kamatnu stopu na 0,1 odsto zbog omikron soja koji se munjevito širi u Britaniji, uz rekordan broj novozaraženih.

Međutim, Komitet je procenio da bi pritisak na baznu inflaciju mogao da postane dugotrajan nakon nedavnog skoka.

"Tržište rada je napregnuto i stanje se i dalje zaoštrava, a postoje neki znaci dugotrajnijih pojačanih pritisaka na domaće troškove i cene", saopštila je BoE, dodajući da "iako će omikron soj verovatno uticati na aktivnost kratkoročno, njegov uticaj na srednjoročne inflatorne pritiske nije jasan u ovoj fazi".

Funta je ojačala za tri četvrtine centa u odnosu na američki dolar, na najviši nivo od 30. novembra, nakon objave saopštenja Banke. Prinosi na dvogodišnje državne obveznice, osetljivi na kretanje kamate, porasli su za više od sedam baznih poena na dnevnom nivou, što je najviši nivo od 1. decembra.

BoE je smanjila prognoze rasta za decembar i prvi kvartal 2022. zbog širenja omikrona i jednoglasno odlučila da zadrži program kupovine državnih obveznica na postojećem nivou od 1,16 biliona dolara.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>