• 0

Dolar nije ostao imun na dešavanja u Evropi: Dve ključne banke ga pritisle snažno

Banka Japana treba danas kasnije da objavi odluku o svojoj ključnoj kamati

  • 0
dolar

Foto: Pixabay

Dolar je ostao jutros na azijskom trgovanju pod pritiskom, dan nakon što su Banka Engleske i Evropska centralna banka zauzele oštriji stav prema monetarnoj politici nego što su tržišta očekivala, što je podstaklo jačanje funte i evra.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, uključujući evro i britansku funtu, počeo je azijsku sesiju na nivou od 95,933 poena nastavljajući dvodnevni pad od 0,61 odsto, koji ga je u četvrtak spustio na 95,850 poena - prvi put od 8. decembra, izveštava Rojters.

Funta je porasla na 1,33305 dolara, nakon jačanja na prethodnoj sesiji na 1,33755 dolara do najvišeg nivoa od 24. novembra, jer je Banka Engleske prva među velikim svetskim centralnim bankama podigla kamatne stope od početka pandemije, na opšte iznenađenje tržišnih aktera.

Evro je ostao stabilan na 1,13315 dolara, nakon rasta u četvrtak od 0,5 odsto na najviši mesečni nivo od 1,13605 dolara posle najave ECB da će do kraja prvog kvartala 2022. okončati pandemijski program hitne kupovine obveznica, mada je takođe naglasila da ostaje pri fleksibilnoj monetarnoj politici.

Američke Federalne rezerve su dan ranije, u sredu, saopštile da će ubrzati povlačenje iz programa kupovine obveznica kako bi on bio okončan u martu, nagovestivši tri povećanja referentne kamate sledeće godine.

Različiti pristupi vodećih globalnih centralnih banaka u vođenju monetarne politike ukazuju na duboke neizvesnosti u vezi sa potencijalnim uticajem omikron soja na ekonomije i to šta treba uraditi u borbi protiv rastuće inflacije, koja snažno pogađa Sjedinjene Države i Britaniju, ali manje Evropu.

Banka Japana treba danas kasnije da objavi odluku o svojoj ključnoj kamati, ali se ne očekuje da će promeniti osnovne elemente ultra labave politike, jer je inflacija i dalje daleko ispod cilja centralne banke. Dolar je prema japanskoj valuti ojačao na 113,76 jena.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari