• 0

Jedna evropska sila pomaže ugrožene firme, druga otpušta radnike

Trgovina u Beču ima svega 11 dana posle lokdauna da ostvari obrt u predbožićnom periodu

  • 0
Švedska Stokholm Foto: Tanjug/AP

Švedska će ponovo uvesti određene mere ekonomske podrške za kompanije, kako bi im pomogla da prebrode novi talas pandemije koji je doveo do porasta infekcija i ponovnog nametanja nekih ograničenja ovog meseca.

Mere dogovorene između socijaldemokratske manjinske vlade i opozicije uključuju podršku za veoma mala preduzeća, kao i subvencije za radnike koji rade kraće radno vreme, prenosi Rojters.

- Znamo da su mere koje smo preduzeli u mnogim slučajevima dovele do promena u ponašanju koje imaju negativan uticaj na neka preduzeća - izjavio je švedski ministar finansija, Mikael Damberg na konferenciji za novinare, aludirajući na restorane koji gube prihode zbog otkazivanja božićnih ručkova.

Damberg je naveo da je iznos podsticajnih mera teško proceniti, ali da će "ta suma biti veća od milijardu švedskih kruna (111 miliona dolara)". Švedska je proteklih nedelja zabeležila porast zaražavanja, a vlasti su uvele propusnice o vakcinaciji, neophodne za mnoge događaje u zatvorenom prostoru.

S druge strane, u drugoj jakoj evropskoj ekonomiji stvari ne stoje najbolje po preduzeća. Naime, svako treće trgovinsko preduzeće u Beču prinuđeno je da, usled lokdauna, otpušta osoblje. Svako četvrto ima problema sa isplatama.

Trgovina ima svega 11 dana posle lokdauna da ostvari obrt u predbožićnom periodu, koji je uvek jedan od najvažnijih u godini. "To je tzv. peti kvartal koji odlučuje o uspehu ili neuspehu poslovne godine. Trgovci u Beču su zbog tronedeljnog lokdauna već izgubili 560 miliona evra", ukazao je predsednik Udruženja trgovaca, Rajner Vil.

Oko 60 odsto trgovaca ima strah za egzistenciju, a svaki četvrti ima probleme da plati račune. Takođe, 11 odsto njih bi za mesec dana moglo da prijavi stečaj. Jedna trećina trgovina ukazuje da je prinuđena da smanji broj zaposlenih. Trgovci očekuju da će obrt u božićnom periodu biti za 51 odsto manji nego ranije.

Beč, sneg, zima Beč / Foto: Tanjug/AP

I tu nije kraj problemima.

Revizija u Ministarstvu finansija Austrije, u vezi sa naručenim lažiranim istraživanjima, zbog kojih se vodi istraga protiv doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca, utvrdila je nepravilnosti. Troškovi za odnose sa javnošću Ministarstva finansija su 2015. iznosili 2,84 miliona evra, a 2020. su narasli skoro pet puta - na 13,22 miliona evra.

U 26 od ukupno 28 studija, ne postoji nijedan dosije, ne postoje računi, utvrdila je revizija. Novi ministar finansija, Magnus Bruner, rekao je "da to ne odgovara njegovom poimanju ophođenja novcem poreskih obveznika".

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>