• 87

Kako izgleda dan jednog kasira u Srbiji: "Trčim na sve strane za minimalac. Menjam bar tri radnika"

Ovo je definitivno jedno od najmanje cenjenih zanimanja, i to ne samo od strane poslodavaca, već i potrošača

  • 87
Kasir, kasirka

Foto: Shutterstock

Biti kasir za mnoge svakako da nije "posao iz snova", i to ne samo kod nas, već i u svetu. Doduše, neki se time bave godinama, navikli su i ne traže dalje, a nekima je ovaj posao samo za "prelazni period".

Ipak, zamka je u tome što se dobar deo kasira na toj poziciji zadrži duže od planiranog, usled nemogućnosti da pronađu drugi posao. Više puta smo pisali o položaju prodavaca, ali pre svega kasira u Srbiji, uglavnom zaposlenih u velikim marketima - gde je ogroman protok robe, ali i obim potrošača.

Svakako da nije isto raditi u malom, lokalnom marketu ili hiper/supermarketu, koji dnevno posete stotine i stotine ljudi. U tom slučaju, intenzitet posla je jači, a kasiri su uglavnom prinuđeni da obavljaju zadatke i van svog "opisa posla", kako bi odgovorili na zahteve.

Prema informacijama sa sajta Infostud.com, "posao kasira se svodi na naplatu robe ili usluge - što znači da on izračunava ukupnu cenu, zatim prima novac od kupaca, vraća kusur, daje fiskalni račun ili ispunjava gotovinske i slične račune kupcima, ukoliko je potrebno".

Dodaje se i sledeće: "Iako je posao kasira različit od jednog radnog mesta do drugog, većina započinje svoj radni dan utvrđujući stanje blagajne i prebrojavajući novac u kasi; na kraju radnog dana, kasir je dužan da proveri ukupan promet i uporedi račune sa ukupnom količinom novca u blagajni".

Ukoliko postoje viškovi ili manjkovi, piše dalje, kasiri moraju utvrditi uzroke i ispraviti eventualne greške. Naravno, greške ne bi trebalo da budu učestale, kako posao kasira ne bi bio ugrožen.

Radni uslovi

 

Kako se dalje ističe, "od kasira se često očekuje da rade vikendima i praznicima; neki od njih rade u smenama, a neki rade i dvokratno, pa čak i noću; najčešće rade u zatvorenim prostorima iza blagajne ili za prodajnim pultom, a njihov posao zahteva stalnu komunikaciju s kupcima, konstantno ponavljanje zadataka, dugotrajan boravak u relativno malom prostoru i visok stepen pažnje i koncentracije".

supermarket, kasa, kasirka

Foto: Freepik

U realnosti, stvari su malo drugačije, barem prema iskustvima naših čitalaca koji rade upravo ovaj posao. Nedavno smo vas pitali šta vam najviše smeta na poslu koji obavljate, budući da smo putem Telegraf Biznis ankete utvrdili da oko 75% zaposlenih nije zadovoljno svojim poslom, a pažnju nam je privukao komentar jednog kasira.

"Radim kao kasir, izlagač, magacioner, prodavac i izlagač voća i povrća, piće, cene, rokovi, higijena... Trči na sve strane za minimalac. Menjam bar tri radnika. Desilo mi se i da radim sam na oko 400 kvadrata. Nepoštovanje nadređenih, nikad zadovoljni, neplaćen prekovremeni, neuzimanje odmora kad meni odgovara, zakidanje slobodnih dana ili radnih sati, nekolegijalnost, svašta nešto, lista nema kraja... Generalno, plata pod broj 1. U mnogim firmama ne plaćaju noćni rad, praznike i sl, a ima i onih koji isplaćuju minimalac na račun, a ostatak na ruke (ko ima sreće da ne radi za minimalac)".

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    17. decembar 2021 | 16:12

    Najgori posao na svetu je rad u trgovini, toliko ponižavanja, osionosti, maltretiranja nije bilo ni za vreme obuke u vojsci, samo čovek sa čeličnim živcima može to da izdrži, iz dana u dan!

  • Ivan

    17. decembar 2021 | 13:05

    Ljudi moji, zašto pristajete na to? Ubedili su vas da treba ćutati, prihvatiti situaciju i ne talasati. Pa ja sam u 35.godini promenio zanimanje i počeo da se bavim nečim što nisam sanjao da ću se baviti. Ali kad sam seo, okrenuo se oko sebe i shvatio da sam u najboljim godinama, da imam ženu i dvoje dece a da radim za daleko manje novca nego što zaslužujem, presekao sam i rekao sebi, pa što sam ja gori i manje sposoban od drugih koji bolje žive od mene? I evo, to je bila najbolja odluka ikada! Ali morate izaći iz zone komfora i sigurnosti! Ne, nije dobro samo imati posao! Ne, nećete umreti gladni! Ne, minimalac nije dovoljan!

  • Ivan

    17. decembar 2021 | 14:42

    Srbija je jedinstvena zemlja u Evropi gde za jednu platu radiš za dva do tri čoveka ili bar još dva posla. Inače kad smo kod poslodavaca Prica je sledeća, Market, 10 do 15 radnika, dnevni promet 1do 1.5 milona dinara, 15 do 20 posto marza, znaci 300 hiljada dnevno gazdi, trideset dana 9 miliona, plata 35000, mesecno 700000, ostali troškovi struja komunalije knjigovodje, prevoz itd neka ode još milion , neka bude sve skupa dva, 7 ostaje čisto, banda burzoaska a radnik jedva za leba i salamu. I minimalac kad daju mnogo im je. Slika Srbije, svi to rade, vlast zna al zmmuri.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>