• 0

Ako se pitate gde da ulažete novac, evo ideje: Njihova nestašica je izazvala svetski kolaps

Aktuelna investicija, vredna tačno 7,10 milijardi dolara, podrazumeva posao za 4.000 radnika Intela i više od 5.000 građevinskih radnika u Maleziji

  • 0
Čipovi Foto: Shutterstock

Opšte je poznato da je nestašica poluprovodnika uzela maha, a neophodni su u raznim industrijama, tako da mnoge svetske kompanije više nemaju dilemu u šta da ulažu novac.

Problem "uskih grla" u snbdevanju nastavlja da pogađa čak i najstabilnije ekonomije, poput nemačke, a gigant Intel je odlučio da uloži čak 7 milijardi dolara u novu fabriku - pogađate, biće opredeljena za pakovanje i testiranje čipova u Maleziji.

To je potvrdio glavni izvršni direktor Pat Gelsinger, a cilj je proširenje proizvodnje u toj zemlji, nakon globalnog nedostatka poluprovodnika. Podsećamo, Malezija je ključni igrač u snabdevanju čipovima, čije elektronske kompanije sve vreme rade punom parom kako bi snabdele velike kupce.

Američka multinacionalna korporacija, sa sedištem u Santa Klari (Kalifornija), očekuje da će novi, moderniji pogon za pakovanje čipova početi s proizvodnjom 2024. godine.

Investicija vredna tačno 7,10 milijardi dolara podrazumeva posao za 4.000 radnika Intela i više od 5.000 građevinskih radnika u Maleziji.

- Ovaj poduhvat dolazi u pravo vreme, s obzirom na veliku globalnu potražnju, podstaknutu nedostatkom čipova i potencijalnim izazovima koji se javljaju u periodu oporavka od pandemije - rekao je malezijski ministar međunarodne trgovine i industrije, Mohamed Azmin Ali.

Treba istaći da se čipovi danas primenjuju u maltene svim sektorima, a pre svega za potrebe automobilske industrije, zatim za proizvodnju elektronskih uređaja, televizora, pametnih telefona itd.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>