• 0
 ≫ 

12 važnih promena: Ako živite i radite u Nemačkoj, ovo će vas zanimati

 ≫ 

U fokusu su minimalac, skuplja poštarina, veći porez na CO2 emisije

  • 0
aerodrom putnici nemačka frankfurtski aerodrom

Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Ostalo je još 15-ak dana do kraja ove godine, a Nemačka u 2022. ulazi sa mnogim promenama, koje će prvenstveno uticati na potrošače.

U fokusu su minimalac, skuplja poštarina, veći porez na CO2 emisije, ali i razne druge stvari, pa da krenemo redom.

Benzin i dizel biće skuplji

 

Porez na CO2 se povećava od naredne godine, umesto 25 centi po toni emitovanog ugljen-dioksida, plaćaće se 30 centi. To će, između ostalog, uticati na cene goriva, ali ne tako značajno kao početkom 2021.

E-recept i e-bolovanje

 

Od 1. januara 2022. u ordinacijama će biti obavezan elektronski recept. Oni koji imaju zakonsko zdravstveno osiguranje dobiće QR kod na svom pametnom telefonu ili na papiru, piše fenix-magazin.de. Međutim, primenjuje se prelazno pravilo: obaveza se odnosi samo na one ordinacije koje su tehnički osposobljene za tako nešto. Od 2022. zaposleni će moći i da podnesu zahtev za e-bolovanje.

Korona bonus

 

Poslodavci do 31. marta svojim zaposlenima mogu isplatiti neoporezivi korona bonus u iznosu od najviše 1.500 evra. Jedan od preduslova je da se novac koristi za ublažavanje dodatnog opterećenja, uzrokovanog krizom i da se isplaćuje uz plate. Ova mera se odnosi na oko milion radnika u javnom sektoru u saveznim državama.

Posebno se govori o medicinskim sestrama koje bi mogle dobiti bonus do 3.000 evra, ali se još uvek čeka odluka nove Vlade o iznosu i datumu plaćanja.

Najtraženija zanimanja

Foto: Shutterstok

Nema više voznih karata

 

Za sada još uvek možete kupiti kartu u vozu, od osoblja Deutsche Bahn-a, u momentu kada je voz već krenuo. Ali, od 1. januara to više neće biti moguće, jer se papirne karte više neće izdavati na licu mesta. Alternativa je digitalna karta koja se može rezervisati do deset minuta nakon polaska, na sajtu bahn.de ili putem aplikacije.

Nemačka pošta

 

Zbog povećanja plata i troškova, Nemačka pošta (Deutsche Post) u novoj godini planira povećanje poštarine. Tako da će od 1. januara, recimo, cena standardnog pisma biti 85, umesto 80 centi. Cena pošiljki knjiga i pošiljki do 500 grama, koštaće 1,95 evra umesto dosadašnjih 1,90 evra.

Minimalac

 

Minimalna plata po zakonu trenutno iznosi 9,60 evra po satu. Od 1. januara 2022. povećava se na 9,82 evra, a 1. jula naredne godine - na 10,45 evra. SPD, Zeleni i FDP žele da povećaju minimalnu platu na 12 evra po satu.

Povraćaj na ambalažu i plastične kese

 

Od 1. januara važi obavezni povraćaj na ambalažu za piće, koji se odnosi i na ambalažu za sokove od voća i povrća koji su ranije bili izuzeti od depozita od 25 centi. Od istog datuma planira se zabrana plasiranja laganih plastičnih kesa na tržište.

plastična kesa

Pixabay.com

Vozačke dozvole

 

Prema uredbi EU, sve vozačke dozvole izdate pre 19. januara 2013. moraju biti zamenjene do 2033. - onima koje su otporne na lažiranje. Za osobe rođene između 1953. i 1958. to zapravo znači da moraju da požure sa zamenom, jer im je rok da svoje vozačke dozvole zamene najkasnije do 19. januara 2022. godine.

Vraćanje elektronskih uređaja

 

U zavisnosti od veličine trgovine i asortimana, diskonti i supermarketi će morati da vraćaju stare elektronske uređaje, poput električnih četkica za zube, brijača ili mobilnih telefona, čak i ako su kupljeni negde drugde. Međutim, veći uređaji, kao što su stari televizori, mogu se predati samo ako se kupi novi uređaj.

Porez: veći osnovni dodatak

 

Poreski obveznici će 2022. imati nešto više neoporezivog novca, jer će se osnovni neoporezivi iznos povećati za 204 evra. U slučaju da osoba nije venčana, porez na dohodak se plaća samo od oporezivog dohotka većeg od 9.948 evra godišnje. U slučaju bračnih parova, iznos se udvostručuje na 19.896 evra.

Duža garancija za kupljene proizvode

 

Svako ko kupi proizvod za koji se kasnije ispostavi da je neispravan ili ima grešku, od 1. januara 2022. ima bolje uslove za povraćaj. Naime, proširenjem zakona, neispravan proizvod se sada, umesto u roku od 6 meseci, može vratiti u roku od 12 meseci.

Povećanje dečjeg dodatka

 

Od 1. januara se neznatno povećava dečji dodatak, uz naknadu za porodice s niskim primanjima. Povećava se sa 205 na 209 evra mesečno, po detetu. Ali, to je na snazi samo ako se 1. januara ne odluči o kratkoročnom povećanju dečjeg dodatka, navode u Ministarstvu porodice.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>