• 0

U prvom mesecu otvaranja, došla im samo dva strana gosta: Gde "greši" čuveno egzotično ostrvo?

Ulazak na Bali je teži nego na drugim plažama u regionu. Putnici iz inostranstva prolaze kroz niz procedura...

  • 0
Bali, kuća od bambusa

Foto: Shutterstock

Indonežansko ostrvo Bali je dokaz kakve posledice su ostavili pandemija i predugo zatvaranje, i to čak i u doba godina kada bi turisti iz celog sveta inače hrlili u toplije krajeve.

U prvoj nedelji meseca smo pisali da je broj putnika pao sa 6 miliona na svega 43, a situacija je sve gora. Naime, Vajan Sentiani (36) sada zarađuje jedva desetinu onoga što je ranije zarađivala prodajom majica i marama za plažu, u blizini plaže Kuta.

Otprilike jednu deceniju dobijala bi do 2 miliona rupija (140 dolara) dnevno od kupaca, uglavnom iz Australije, Kine i Evrope. "Juče sam otvorila radnju od 07 do 19 sati i prodala samo komad vredan 75.000 rupija. Većina naših dana ovde prolazi tako", kaže, uz nadu da će se strani turisti uskoro vratiti.

Dva meseca otkako je ponovo otvorio svoje granice za međunarodne dolaske, čini se da je Bali daleko od povratka u "vreme popunjenih hotelskih soba, krcatih restorana i prepunih plaža". U oktobru su stigla samo dva strana posetioca, u poređenju sa pola miliona u istom mesecu 2019, i od tada na njegove obale nije sleteo nijedan direktan međunarodni let, prenosi Blumberg.

Ipak, uprkos otvaranju, strah od nove epidemije virusa i strože mere ponovo odbijaju turiste. Praznična sezona biće neka vrsta "testa" za Bali - ako trenutna ograničenja mogu da zadrže virus pod kontrolom, vlada bi mogla dodatno da ih ublaži, kako bi omogućila brži oporavak turističkog sektora.

- Kao da plovimo između dva grebena: zdravlja i ekonomije - rekao je I Gusti Agung Ngura Rai Suriavidžaja, zamenik predsednika ostrvskog ogranka Indonežanskog udruženja hotela i restorana.

Ulazak na Bali je teži nego na drugim plažama u regionu. Putnici iz inostranstva moraju podneti zahtev za vizu koja zahteva lokalnog garanta, moraju imati međunarodno zdravstveno osiguranje i karantin u trajanju od najmanje 10 dana. Tajland i Vijetnam nude bolje uslove.

Putnici u avionu

Foto: Shutterstock

Indonezija se, ipak, borila sa jednom od najgorih epidemija na svetu nakon Ramazanskog bajrama, što je dovelo do smrti više od 140.000 ljudi. Program vakcinacije u zemlji je takođe usporen, u odnosu na one u komšiluku, sa manje od 40% ljudi koji su u potpunosti vakcinisani.

Ekonomija Balija snosi najveći teret: smanjila se za 9,3% u 2020. godini, što je najgori rezultat od svih indonežanskih provincija. Bruto domaći proizvod pao je za 3,4 odsto u prvih devet meseci ove godine. Neka od najpopularnijih odmarališta, Alila, imala su prosečnu popunjenost od oko 13% u novembru, što je značajan pad u odnosu na 73% iz 2019. godine.

Ipak, nazire se boljitak. U nedelji koja se završila 5. decembra, broj rezervacija je bio 57% manji nego u istom periodu 2019. godine, što je poboljšanje u odnosu na avgust kada je bio 80% manji, prema kompaniji za istraživanje tržišta YipitData.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>