• 4

Polovne Lego kockice prolaze bolje od zlata: "Nešto nije kako treba"

Čuvene igračke, po vrednosti, uspevaju da potisnu i obveznice, markice, vino

  • 4
LEGO, kompanija, logo, otvaranje prodavnice Foto: Tanjug/AP

Nedavna studija sugeriše da su legendarne Lego igračke bolja investicija od zlata. To signalizira da "nešto nije u redu" sa nekada najdragocenijom imovinom, kao i sa celokupnom globalnom ekonomijom, navodi se u novom izveštaju Keiser Report , za RT.

- Još jedan znak (ekonomije u kolapsu) je uništavanje signala cena, što je deo osnovne pogrešne alokacije kapitala. Bitkoin to popravlja, ali ono što je to popravljalo bilo je zlato - rekla je Stejsi Herbert.

Kako je dalje objasnila, "zlato je nekada bilo signal cena broj jedan". To znači da, kad god je cena zlata porasla, to je svima u privredi bio znak da se ekonomija izmakla kontroli.

Ali sada, kako je pokazalo istraživanje Visoke ekonomske škole u Rusiji, polovne Lego plastične igračke investitorima izgledaju privlačnije od zlata. Istraživači pomenute obrazovne ustanove otkrili su da tržište polovnih Lego kockica i elemenata raste, u vrednosti, za 11% godišnje, što je brža i bolja stopa prinosa od zlata, obveznica, markica i vina.

Maks Kajzer veruje da ovo nije slučajno. Kaže da "11% na godišnjem nivou skoro odgovara rastu novčane mase i približava se stopi inflacije; pošto je slobodno trgovati i postoji snažno tržište za polovne Lego proizvode, to je pronalaženje cene koja zadovoljava tržište (koje) traži načine da se zaštiti od rastuće inflacije i smanjenja vrednosti valute", objasnio je.

Kajzer je rekao i da zlato više ne privlači monetarnu premiju i da u njemu nema legitimnog otkrivanja cene zbog derivata centralnih banaka i štampanja novca.

Gold Bars  Zlato Poluge Foto: Shutterstock

Kako su Lego kockice uglavnom u vlasništvu dece, Maks i Stejsi očekuju da, ako ikada bude postojala Lego verzija fjučers berze - gde bi vlasnici mogli da trguju sopstvenim kockama "kako bi zadovoljili sopstvenu zaštitu od inflacije" - to mogla biti potpuno nova "meta" budućnosti tržišta.

U ovom svetlu, Lego, pošto je u vlasništvu stvarnih ljudi, uporediv je sa bitkoinom, koji je u vlasništvu pojedinaca koji imaju privatne ključeve, navodi se. Obe imovine se veoma razlikuju od zlata, koje je u rukama centralnih banaka koje mogu (što i rade) potisnuti njegove signale cena. "Nešto nije u redu sa zlatom", zaključio je Kajzer.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horas

    19. decembar 2021 | 12:02

    Ja imam lego setove od pre 35 godina kad sam bio dete a i ove nove imam dosta jer sam kupovao detetu.. Ne bi ih prodao nizašta.. A i kad bih morao bila bi to dobra cena...

  • dzoni

    19. decembar 2021 | 11:46

    Ja radim u Lego, za novu godinu smo dobili limitiranu ediciju, sada vredi 300 evra, znaci za 5 godina jedno 5 hiljada 😃

  • Veletrgovac Drezgić

    19. decembar 2021 | 19:04

    Ja omam neke state značke i priveske a LP ploce kao i stripove pa ako bi neko da se đora za polugu zlata dodao bih i klikere i slicuce,imam Sandokana,Espana 82,Supermena,Diznija.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>