• 15
 ≫ 

Od danas na snazi novi zakon koji štiti potrošače: 3 ključne izmene, jedna se tiče i majstora

 ≫ 

Kazne za prekršajne naloge su fiksne

 • 15
korpa potrošačka, online poručivanje hrane Foto: Shutterstock

 Novi zakon o zaštiti potrošača stupa na snagu danas, 20. decembra, a najveća novina, registar "Ne zovi"(1), u procesu je nastajanja i biće uspostavljen u narednih 12 meseci.

Telegraf Biznis je prvi pisao o tome koje promene donosi Zakon, ali i šta je to ostalo što nije potpalo pod nove odredbe, poput kolektivne tužbe. 

Neke odredbe zakona, kao što su prekršajni nalozi (2), automatski će stupiti na snagu od danas, za reklamacije, neizdavanje računa i predračuna.

Kazne za prekršajne naloge su fiksne i za pravno lice iznose 50.000 dinara, za preduzetnika 30.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu 8.000 dinara. Ministarka Tajtna Matić je  naglasila da Zakon o zaštiti potrošača predviđa visoke kazne za određene prekršaje.

Kazne za pravna lica idu od 300.000 do dva miliona dinara, za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara.

Navela je i da je u okviru zakona novina to što će se za sve usluge, čija je cena veća od 5.000 dinara, izdavati predračun (3).

Dodala je da se to naročito odnosi na majstore, koji vrlo često za obavljanje neke usluge ne saopštavaju cenu unapred, a kada obave posao - kažu iznos koji bude prilično visok, pa je izdavanje predračuna još jedan vid zaštite potrošača.

Registar "Ne zovi", koji predviđa ovaj zakon, a preko kojeg će svi potrošači koji ne žele da im se roba ili usluge nude preko fiksnog ili mobilnog telefona moći da "stopiraju" takvu dosadašnju praksu trgovaca - primenjivaće se u periodu od narednih 12 meseci, kada bude uspostavljen softver.

Ministarka je govorila i o drugim pitanjima iz njenog resora i naglasila da je sektor turizma najviše pogođen zbog korone i da je pretrpeo najveće finansijske gubitke pored sektora saobraćaja. Ona je istakla i dobre rezultate u ovoj godini i navela da devizni priliv od turizma u Srbiji u prvih devet meseci 2021. godine iznosi preko 1,150 milijardi evra.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Stimpy

  20. decembar 2021 | 07:01

  Jel se ovo odnosi i na agencije za istrazivanje i na stranke? 🙂

 • M

  20. decembar 2021 | 08:49

  Samo vi uvodite takve zakone da se kaznjavaju obicni ljudi, majstori. Za 5-6 godina majstora ce placati suvim zlatom, jer sve manje ima. Mladi se retko opredeljuju za zanate, svi bi za kompijuter a vecina dobrih majstora odlazi u inostranstvo zbog mnogo vecih zarada. Kod nas se ne ceni znanje majstora. Vlasniku nije puno dati 3-4 hiljade evra za materijal ali jako mu je puno dati majstoru 300 evra za ruke. Pa to je 10% od cene materijala. Upravo zbog ovakvih slucajeva ljudi odlaze van. A kod nas sve vise vare, krece, lepe plocice...Indijci, Kinezi, Sirijci...

 • Драган

  20. decembar 2021 | 07:27

  Јел има нешто боље од казни? Ми смо сви кажњени прво од државе а после од осталих.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>