• 0

Nakon Bregzita, odliv bankara iz Britanije ipak zanemarljiv: Svega 7.000 na 1,1 milion radnika

Britanija je u potpunosti izašla iz EU prošlog decembra

  • 0
Bregzit

Foto: Pixabay.com

Broj poslova koje finansijske institucije sele iz Britanije u Evropsku uniju zbog Bregzita - manji je nego što se prvobitno očekivalo.

Ipak, nije zanemarljiva činjenica da se milijarde evra trgovanja akcijama prebacuje u 27-člani blok, dok London gubi veći deo pristupa tržištima kapitala EU.

Nakon što je Britanija 2016. glasala za izlazak iz EU, analitičari poput Olivera Vajmana procenili su da će se iz Britanije "odliti" čak 35.000 ili više radnih mesta iz sektora finansijskih usluga.

Britanija je u potpunosti izašla iz EU prošlog decembra, okončavši tako nesmetan pristup londonskog Sitija tržištu koje je bilo njegov najveći pojedinačni izvozni klijent.

- Međutim, tokom prošle godine, jedan broj najvećih investicionih banaka lociranih u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjio je broj zaposlenih koje će zbog Bregzita premestiti u EU, na nešto manje od 7.400. sa 7.600 koliko su najavljivale u decembru 2020. - objavio je u najnovijem pregledu EY, prenosi Rojters.

Taj broj je zanemarljiv deo od ukupno 1,1 milion ljudi koji rade u finansijskom sektoru.

U EU je zaposleno oko 2.800 novih kadrova nakon Bregzita, čime je izbegnuta potreba za premeštanjem dela osoblja iz Londona, dok je u Britaniji otvoreno 2.200 novih radnih mesta u sektoru finansija, navodi se u izveštaju EY.

london

Foto: Pixabay

Regulatori u EU vrše pritisak na finansijske kompanije da popune broj zaposlenih i nastave s premeštanjem poslovanja u Uniju, koje je pandemija odložila, dodaje se. Dablin i Luksemburg su ostali najpopularnije destinacije EU za nove finansijske centre, mada je najveći broj bankarskog osoblja preseljen u Pariz.

Iz Britanije su u nova finansijska čvorišta premeštena sredstva vredna 1,3 biliona funti. Ta zemlja je počela da revidira finansijske propise kako bi London učinila privlačnijim za međunarodne investitore i postala konkurentnija finansijskim centrima u EU, poput Amsterdama, koji je u januaru 2021. pretekao glavni grad Velike Britanije i postao najveći evropski centar za trgovinu akcijama.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>