• 1

Turizam opet "puca": Otkazana trećina hotelskih rezervacija zbog omikrona

Otkako je zavladao novi soj, ukupna aktivnost oko planiranja odmora usporila je na samo četiri posto, dok je u istom periodu 2019. beležila rast od 34,7 procenata

  • 1
Hotel recepcija Foto-ilustracija: Shutterstock

Taman kada je delovalo da bi situacija mogla da se stabilizuje, pojavio se omikron soj virusa korona, te su usled toga otkazani mnogi događaji, uključujući sportske i trgovačke sajmove, kao i korporativne zabave. Takođe, smanjen je broj hotelskih rezervacija.

Zabrinutost zbog nove varijante korone i novih ograničenja putovanja pokrenula je talas otkazivanja smeštaja u hotelima širom sveta, tako da je oporavak turizma opet usporen.

Od novembra je otkazana trećina rezervacija u svetskim hotelima, a putovanja koja su ljudi planirali u danima godišnjem odmora - opala su za 10%.

Sada ponovo, putnici najviše biraju domaće destinacije. Širenje omikrona je podstaklo vlade da uvedu niz novih pravila o testiranju i da zatvore granice, a to budi zabrinutost uoči važne sezone božićnih putovanja, piše Rojters.

Otkako je zavladao novi soj, ukupna aktivnost oko planiranja odmora usporila je na samo četiri posto, a primera radi, u istom periodu 2019. božićna putovanja su porasla 34,7 posto.

Amerikanci, recimo, i dalje preferiraju da praznike provede u domovini, a biraju lokacije poput Las Vegasa i Njujorka. "United Airlines" je saopštio da tokom praznika, na kraju godine, očekuje oko 8 miliona putnika, što je više nego u periodu oko Dana zahvalnosti.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    22. decembar 2021 | 18:31

    Čuj turizam, država je malo imala vajde od turizma, uglavnom se radi na crno, naročito privatan smeštaj, a i pojedini hoteli, mindeć.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>