• 2

Turska lira je brod koji tone: Erdogan kaže da "nema nazad"

Ova valuta je izgubila 50 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar otkako je turski predsednik doneo važnu odluku

  • 2
Turske lire, Turska lira, Turkish lira, pare, novac Foto: Pixabay

Trgovanje je zaustavljeno nakon što je glavni turski indeks akcija pao za preko 5%. Turska lira u odnosu na dolar nastavlja da gubi vrednost vrtoglavom brzinom.

Kako smo pisali i pre nekoliko dana, centralna banka je od septembra srezala referentnu kamatu za 400 baznih poena na 15 odsto, u skladu s ekonomskim programom predsednika Erdogana.

Lira je, naime, 16. decembra pala prema dolaru na nov rekordni minimum ikada zabeležen, uoči još jednog očekivanog smanjenja referentne kamatne stope centralne banke na sednici održanoj tog dana.

Koliko je inflacija u Turskoj uzela maha, vidi se i po poskupljenja đevreka, tradicionalnog peciva koje se prodaje u kioscima, na ulicama.

Prema današnjem pisanju medija, turska valuta je nastavila svoj slobodni pad nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio upozorenja preduzeća o opasnostima i "obavezao se da nema nema povratka", kada je reč o smanjenju kamata.

Valuta, koja je izgubila 50 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar otkako je Erdogan naredio centralnoj banci da počne da smanjuje troškove zaduživanja u septembru, pala je danas na rekordno nisku vrednost od 17,8 u odnosu na dolar.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    20. decembar 2021 | 16:44

    Pa zameranje Amerikancima ima svoju cenu.

  • Boban

    20. decembar 2021 | 16:26

    Ajmo u 20€ da će sad jedna drzava za drugom da prodje isti scenario.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>