• 0

Lira naprasno ojačala 25 odsto, Erdogan poručio: "Ova zemlja više neće biti uvoznički raj"

Od početka godine do sada, turska valuta je izgubila 45 posto vrednosti

  • 0
turska lira Turska lira / Foto: Unsplash

Turska lira je zaključila trgovinsku sesiju juče sa rastom od preko 20 odsto, nakon što je predsednik Tajip Erdogan objavio niz mera za koje kaže da će građanima ublažiti udar od oslabljene nacionalne valute, obećavši istovremeno da će nastaviti s politikom niskih kamata.

Lira, koja je tokom dana pala za više od 10 posto na 18,4 lire za dolar, "odreagovala je" na Erdoganovu najavu skokom od 25 procenata na dnevom nivou, na 13,15 lira za dolar. To je najveći raspon dnevne promene kursa tokom jednog trgovačckog dana do sada, prenosi Rojters.

Od početka godine do sada, lira je izgubila 45 posto vrednosti.

Posle Erdoganovog predstavljanja mera, na berzi je prodato otprilike milijardu dolara, rekao je predsednik Udruženja turskih banaka.

U obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je rekao da "od sada pa nadalje, niko od građana neće morati da menja depozite u turskim lirama u devize zbog zabrinutosti da bi fluktuacije kursa mogle da devastiraju njihove dobitke od kamata na štednju".

- Sa smanjenjem kamatnih stopa, svi ćemo videti za nekoliko meseci kako inflacija počinje da pada. Ova zemlja više neće biti raj za one koji novac zgrću na visokim kamatama, neće biti uvoznički raj - rekao je Erdogan.

On je takođe pozvao "sve koji imaju novac i pristup finansijama" da doprinesu investicijama i obećao pomoć izvoznicima i penzionerima.

Blumberg prenosi da je Erdogan rekao kako će vlada nadoknaditi gubitke koje su pretrpeli vlasnici depozita u lirama, ako pad te valute prema čvrstim valutama premaši kamatne stope koje su obećale banke.

Mere imaju za cilj da ublaže potražnju investitora u sektoru trgovine na malo za dolarima i okončaju tromesečne turbulencije nacionalne valute.

- Turska nema ni nameru ni potrebu da odstupi ni za najmanji korak od slobodne tržišne ekonomije i režima deviznog kursa - zaključio je Erdogan.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>