• 0
 ≫ 

Vučić, Rama i Zaev u Tirani: "Možda jednom napravimo carinsku uniju. Možete da radite svuda"

 ≫ 

Danas potpisujemo sporazum o radnim dozvolama, rekao je predsednik Srbije

  • 0
Aleksandar Vučić Edi Rama Zoran Zaev Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Severne Makedonije - Edi Rama i Zoran Zaev, sastali su se danas u Tirani sa predstavnicima Atlantskog saveta.

"Poljoprivreda je najbitnija stavka ovih pregovora", rekao je Vučić, povodom inicijative Otvoreni Balkan.

Rama je istakao: "Sa ovim smo srušili barijere između naših zemalja". Kako je dalje istakao, "naučili su kroz ovo, šta može da se uradi za dva dana, ako ste fokusirani".

- Život na Balkanu je lep. Svašta može da se dogodi - rekao je albanski političar.

Kako je rekao ministar finansija, Siniša Mali, potpisano je 5 sporazuma.

- Sporazumi su nešto na čemu smo radili dve godine, a bilo je mnogo birokratskih problema. Uspeli smo da uradimo važne stvari od kojih će obični ljudi imati koristi. Ovde nije reč ni o "velikoj Srbiji" ni o "velikoj Albaniji", već o tome da se ne izgubimo u raspravama o prošlosti i sadašnjosti, a da ne izgubimo budućnost - istakao je predsednik Srbije.

Kako kaže, "reč je o tome šta može da se uradi za građane".

- Ja sam došao da iskažem poštovanje prema svakom čoveku i svakoj porodici u Albaniji ili Severnoj Makedoniji. Možda jednom napravimo carinsku uniju, cilj je da privlačimo više investitora - rekao je.

Dodaje da je "za nas veoma važno da danas radimo za sebe", aludirajući na to da pozivaju i druge zemlje iz regiona da se priključe.

- Imamo čitavu godinu da radimo na tome da obezbedimo manje cene putarina ili popuste u hotelima, za sve koji dolaze iz zemalja Otvorenog Balkana - naglasio je.

"Atlantski savet je veoma važan, podržava nas u ovoj ideji i pomogao nam je da uspemo da je sačuvamo", objavljeno je na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kako se dalje dodaje, "današnji sporazumi su veoma važni za nas, stvoriće da ovaj deo Evrope bude bez granica".

- Možete da radite svuda, bez birokratije - kazao je Vučić.

Kako je Rama istakao u nastavku, "potpisani sporazumi su konačan rezultat zajedničkih namera", a koji su, kako kaže, "veoma opipljivi".

- Oni su realnost sutrašnjice, a ta sutrašnjica je početak 2022. godine. Slobodan i jednak pristup tržištu rada je takođe obuhvaćen, potpisan je i sporazum za uspostavljanje zajedničkog e-sistema (počev od podnošenja prijava do registrovanja za radnu dozvolu) - rekao je Rama.

Dakle, svi koji žele da rade u jednoj od ove tri zemlje, "neće morati da pokazuju dokumente tri puta", rekao je Rama. Takođe, istakao je da sporazum, prvi put, omogućava početak izvoza žive stoke, zasnovan na reprocitetu i poverenju među učesnicima i nadležnim organima.

Obećano je slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga.

- Otvoreni Balkan donosi konkretne benefite - rekao je Zaev.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>