• 0

Omikron oslabio i indekse na Volstritu: Kakav je stav ulagača?

Broj novih slučajeva kovida-19 u SAD sada je porastao dramatično, pri čemu je omikron odgovoran za 73 posto novozaraženih

  • 0
Volstrit, Wall Street

Foto: Tanjug/AP

Ceo svet je odreagovao na novi soj kovida - omikron, pa tako i Volstrit.

Indeksi na toj berzi su juče pali više od 1 odsto, jer ulagače brine brzo širenje omikrona. To je navelo mnoge zemlje da ponovo uvedu strože mere.

Dow Jones je oslabio 433 boda ili 1,23 posto, na 34.932 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,14 posto, na 4.568 bodova. Nasdaq indeks je pao 1,24 posto, na 14.980 bodova.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila da je varijanta omikron evidentirana u 89 zemalja, kao i da se broj slučajeva udvostručuje u 1,5 do tri dana, tamo gde se virus prenosi.

Stoga sve više zemalja, uključujući Britaniju, Holandiju i Dansku, ponovo uvodi restriktivne mere, i to uoči božićnih praznika. Ulagači se plaše da će nove restrikcije na putovanja, društveni život i poslovanje dovesti do usporavanja oporavka privrede.

Mimo toga, broj novih slučajeva kovida-19 u SAD sada je porastao dramatično, pri čemu je omikron odgovoran za 73 posto novozaraženih, te je sve manje nade da će praznici proći regularno.

Zabrinutost takođe raste zbog inflacije koja je uzela maha u mnogim zemljama, što bi moglo navesti centralne banke na ukidanje monetarnih podsticaja i povećanje kamatnih stopa.

Američka centralna banka je prošle nedelje najavila ubrzanje procesa ukidanja programa kupovine obveznica i signalizirala moguće povećanje kamata u 2022, u čak tri navrata.

Ipak, uprkos padu u poslednje vreme, S&P 500 indeks je na dobitku od početka godine, za oko 20 posto.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>