• 10

Novi biznis koji je "nemoguće zaustaviti": Preko interneta prodaju lažne kovid potvrde

Ne nude samo propusnice u štampanom izdanju, već navodno i aplikacije sa sve QR kodom

  • 10
Kovid Covid test pasoš propusnica certificate certification

Foto: Shutterstock

Prevaranti preko Fejsbuka upućuju ljude na sajtove koji prodaju lažne kovid propusnice, naravno, za one koji nisu vakcinisani pa samim tim i ne mogu dobiti takvu vrstu potvrde.

BBC otkriva da se od građana u Velikoj Britaniji traži da dokažu svoj status vakcinacije, kako bi pristupili nekim mestima i izbegli samoizolaciju nakon putovanja u inostranstvo.

Ali, na društvenim mrežama se upravo nevakcinisanim ljudima nude lažni sertifikati, kako bi se zaobišla pravila. Fejsbuk, iza kojeg stoji kompanija s novim imenom - Meta, rekao je da će ukloniti sadržaj "kad god ga pronađu".

NHS kovid propusnice su uvedene u Engleskoj u nekim oblastima, kao deo mera plana B vlade Velike Britanije, nakon brzog širenja omikrona.

U jednom postu prodavac je tvrdio da može da obezbedi sertifikate iz 22 zemlje, uključujući Portugal, Francusku, Grčku, Španiju, Australiju, Letoniju, Maroko i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Nisu nudili samo papirnate sertifikate, već su navodno mogli da obezbede i aplikacije kreirane od nacionalnog zdravstvenog tela, sa sve QR kodovima, jer su rekli da "rade sa ljudima unutar zdravstvenih vlasti, koji bi mogli da dodaju informacije u bazu podataka".

BBC dalje navodi da je u međuvremenu, na Fejsbuku, pronašao nekoliko primera postova ili komentara u kojima se tvrdi da se prodaju potvrde o vakcinaciji protiv kovida, za ljude koji nisu primili vakcinu.

Kovid pasoš, propusnica

Foto: Shutterstock

Objave su oglašavale da će "propusnice pomoći ljudima da zadrže posao, prisustvuju događajima ili lakše putuju". I dok je Fejsbuk uklonio neke postove u roku od nekoliko dana, BBC je prijavio 10 postova i komentara. Većina je uklonjena u roku od 24 sata, ali se od tada ponovo pojavilo više postova i komentara na istim stranicama, dodaje se.

Analiza BBC-ja i kompanije za sajber bezbednost, Checkpoint, pokazala je da je u periodu od sedam meseci - između decembra 2020. i jula 2021. godine, Telegram kanal koji nudi kovid propusnice za nevakcinisane ljude na više jezika - porastao sa ispod 10 na više od 1.000.

Jedan Telegram kanal koji tvrdi da nudi digitalne NHS i EU kovid pasoše, prikupio je više od 180.000 pretplatnika od 14. decembra. "Falsifikovanje je nemoguće zaustaviti", kaže Džonatan Benton iz firme "Intelligent Sanctuary".

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    21. decembar 2021 | 15:27

    Podrska.Treba obesmisliti glupost zvanu kovid propusnice.

  • Yale

    21. decembar 2021 | 15:14

    Takoooo jeeeeee breeee! I idemooooooo 😂😂 KRALJEVI!

  • xxx

    21. decembar 2021 | 17:30

    Tako i treba,ovu posast ,teror ,fasizam i diskriminaciju nad zdravim ljudima treba hitno zaustaviti!!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>