• 4

Mnogi vole Najki patike, a da li će svi moći da ih kupe

Kompanija i pored novog soja korona virusa okušava da prevaziđe probleme u lancu snabdevanja

  • 4
najki i kartica

Foto: Unsplash

Mnogo ljudi želi da kupi Najki odeću i patike. Međutim, skoro dve godine posle pandemije koronavirusa, problemi u lancu snabdevanje znače da se kompanije bori da ispuni tu potražnju i razvije svoje poslovanje.

Prodaja kompanije porasla je za samo 1% na 11,4 milijarde dolara u tromesečju završenom 30. novembra, saopštio je američki gigant obuće. To je bilo bolje nego što su analitičari očekivali, iako je prodaja naglo pala na nekim tržištima.

Prihodi od Kine pali su za skoro četvrtinu, sa prodajom patika za 50%, rekli su analitičarima rukovodioci kompanije Najki. Prihodi su takođe opali u Aziji i Pacifiku i Latinskoj Americi.

Jedan veliki krivac bilo je zatvaranje fabrika u vezi sa pandemijom u Vijetnamu, gde je Najki bio primoran da otkaže proizvodnju od 130 miliona artikala. Zatvaranje prodavnica u Kini takođe je ometalo prodaju.

Rukovodioci kompanije uvereni su da su najgori problemi u lancu snabdevanja rešeni. Njegove fabrike u Vijetnamu su ponovo otvorene, a proizvodnja se pojačava.

Postoji jedan rizik koji se nazire za tu optimističku perspektivu: Omikron.

Varijanta virusa korona koja se brzo širi prodire kroz velike ekonomije širom sveta, primoravajući neke vlade da uvedu nova ograničenja. Omikron je sada dominantna vrsta u Sjedinjenim Državama, koja čini više od 73% novih slučajeva.

U Najkiju veruju da su sada bolje pripremljeni da se nose sa potencijalnim poremećajima u svom poslovanju.

Video: Trenutno najskuplje patike na svetu: Nosio ih Džordan pre 37 godina, prodate za nerealan novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    22. decembar 2021 | 11:53

    Najki je Američka kompanija koja nema nijednu fabriku Najki na tlu Amerike. Pri tome su još osamdesetih godina prošlog veka bili optuženi da su u svojim pogonima iskorišćavali decu i maloletna lica za rad u pogonima. Treba ih bojkotovati maksimalno.

  • FANTOM

    22. decembar 2021 | 12:27

    Koje bre Najke, Šangajke bato da sve pršti. Ne smeš sa ovim brendiranim patikama ni kamičak da šutneš. Patike su za sport a ne da se kinđuriš sa njima.

  • Hulk

    22. decembar 2021 | 12:08

    Ko nema da ih kupi uvek može da ih ukrade ili skine onome ko to može.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>