• 26

Odlazak u perionicu postao luksuz: Usluga "četki" više od 500 dinara, kvalitet pranja sve lošiji

Kakav je vaš stav o uslugama i cenama u perionicama?

  • 26
Pranje kola Foto: Shutterstock

Gotovo da nema vozača koji makar jednom u životu nije odvezao kola na profesionalno pranje, bilo u perionicu ili na tzv. "četke", koja spolja dubinski očiste auto, u svega nekoliko minuta.

Ipak, sigurno ste primetili da to "zadovoljstvo" postaje sve skuplje. Pritom, cene skaču, a još uvek nema izdavanja računa za pruženu uslugu, na mnogim mestima.

Otprilike od pola sata do 50 minuta traje profesionalno pranje auta (zavisno od stanja i veličine vozila), mada su neki vozači primetili da proces često traje i kraće, sudeći po tome kako je auto opran.

- Dešava mi se da urade baš pedantno, a nekada operu auto kao "mačka repom". Pritom, svi su podigli cene, i to ne najave. Vozila sam auto u jednu perionicu, gde je komplet pranje bilo 600 dinara. Dolazim posle nekog vremena, naplate mi 900. Ja pitam o čemu se radi i dobijem odgovor da se promenio gazda i da su sada nove cene. Pritom, i dalje im stoji okačena ogromna tabla sa starim cenama - priča nam M. N. iz Beograda.

Prosek cena u Beogradu je od 700-800 do oko 1.000 dinara. I sredinom ovog leta pisali smo o novom udaru na džep vozača, tačnije o tome da su se samouslužne perionice u Beogradu dogovorile da vreme trajanja pranja vozila, za jedan žeton od 100 din, smanje sa 180 sekundi, na 120 sekundi.

Neki su se "opekli" više puta, te sada sami peru svoj auto na pumpi ili ga odvezu na brzo pranje pomoću četki. Međutim, i tu je došlo do promena cena.

- Ne tako davno, pranje četkama sam plaćala nepunih 400 dinara. Onda su povećali cenu na nekih 480, taman toliko da im ostavite 20 dinara, do iznosa od 500 RSD. A onda, bila sam opet pre nekoliko nedelja nakon dužeg vremena, stala u red i pitala za cenu. Radnik mi je rekao da su četke sada 540 dinara! Samo sam okrenula kola i otišla. Doplatim još malo i imam kompletnu uslugu, a pritom neko utroši svoje vreme i ruke, a ovo je mašina koja za nekoliko minuta opere vozilo - kaže T. Ć.

Car wash, Auto perionica, pranje auta automobila, kola, Foto: Pixabay

Jedan naš sugrađanin, ipak, ima i pozitivno iskustvo. On kola odvozi na pranje u Borču, gde Kinezi drže perionicu, a cena usluge je 600 dinara. Kako kaže, uvek dobije i vaučer za kupovinu u nekoj njihovoj prodavnici.

Kakav je vaš stav o uslugama i cenama u perionicama? Pišite nam u komentarima.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    22. decembar 2021 | 14:42

    Smanjili vreme na 2 minuta za 100 dinara, a za 2 minuta nema šanse ni da skineš prljavštinu, kao ni za 2 minuta za ispiranje. Mnogi delovi ostaju prljavi, ružno. Zato više ne idem, bolje mi je za 700 dinara jednom mesečno, al je bar ljudski opran... Inače zna se ko ima lovu za takve perionice, sve krimosi i malo im bilo100 kinti za tri minuta...

  • Ivan

    22. decembar 2021 | 12:16

    I u Nisu isti slucaj. Samousluzne perionice su bile povoljne dok je zeton bio 50 din za 2:00 minuta pranja. Onda su za 50 din smanjili vreme pranja na 1:45 min a sada je zeton 100 din za 3:00 minuta pranja. Da ne pricam sto vecina perionica nema dovoljno jak pritisak u puskama pa ti trebaju minimum 3-4 zetona za pranje i to samo ako si iskusan u pranju.

  • Fis

    22. decembar 2021 | 14:16

    Ma kuci crevo, rukavicu onu cupavu kod kineza 150 din i operem lepo i fino 👌

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>