• 0

Dodatne carine na aluminijumske folije: Istraga EK utvrdila "nefer" državne subvencije

Državne subvencije su realizovane u formi finansiranja po preferencijalnim uslovima

  • 0
Aluminijumska folija

Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) će uvesti dodatne carine na uvoz aluminijumske folije iz Kine, pošto je Evropska komisija (EK) utvrdila da su tamošnji proizvođači koristili obimne, nefer državne subvencije, objavljeno je danas u službenom listu EU.

Tarife za specifičnu tanku vrstu aluminijumske konvertorske folije, koje će stupiti na snagu sutra, kreću se od 8,6 do 18,2 posto, i primenjivaće se povrh postojećih antidamping carina čiji je raspon od 6,0 do 28,5 procenata, prenosi Rojters.

Evropska komisija, koja je sprovela istragu nakon žalbe proizvođača iz EU, saopštila je da je Kina proizvodnju aluminijumske folije definisala kao ključnu industriju i intervenisala kako bi u slobodnoj tržišnoj utakmici taj njen sektor bio konkurentniji.

Žalbu na uvoz kineske aluminijumske folije Komisiji je uputilo šest proizvođača iz EU.

Državne subvencije su realizovane u formi finansiranja po preferencijalnim uslovima, osiguranja izvoznih kredita, grantova, oslobađanja od poreza i obezbeđivanja prava korišćenja državnog zemljišta i električne energije po cenama nižim od tržišnih.

Istraga je pokazala da je udeo Kine na tržištu aluminijumskih folija u EU porastao na 24 procenta u 2019. sa 18 posto 2017. godine, pri čemu su prosečne cene obarane. Uvoz tog proizvoda iz drugih zemalja bio je ograničen.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>