• 1

Daju čaj za naftu: Godišnje proizvedu 340 miliona kg, i to je plan da otplate dug

Prošle godine, Šri Lanka je izvezla 265,5 miliona kilograma, sa zaradom od 1,24 milijarde dolara u 2020.

  • 1
Čaj, čajnik, šoljica čaja, tea pot

Foto: Pixabay

Šri Lanka planira da izmiri dug za prethodni uvoz nafte iz Irana otplatom u čaju, rekao je ministar u vladi.

Rameš Patirana kaže da se "njegova zemlja nada da će Iranu slati čaj u vrednosti od 5 miliona dolara, svakog meseca, kako bi podmirila dug od 251 milion dolara".

Šri Lanka, inače, doživljava ozbiljnu dužničku i deviznu krizu, koju je pogoršao gubitak prihoda od turista tokom pandemije. Član odbora je rekao da je to "prvi put da je čaj sredstvo razmene za izmirenje spoljnog duga".

Patirana kaže da način plaćanja ne bi prekršio sankcije Ujedinjenih nacija ili SAD, jer je čaj kategorisan kao hrana na humanitarnoj bazi i nijedna iranska banka sa crne liste neće biti uključena.

Ministarstvo za plantaže je reklo: "Preporučena šema će Šri Lanki uštedeti prekopotrebnu stranu valutu, pošto bi se poravnanje Iranu vršilo u šrilančanskoj rupiji, kroz prodaju cejlonskog čaja".

Šri Lanka proizvodi oko 340 miliona kg čaja godišnje. Prošle godine je izvezla 265,5 miliona kilograma, sa zaradom od 1,24 milijarde dolara u 2020. Skoro 5% stanovništva Šri Lanke radi u industriji vrednoj milijardu dolara, bere lišće na planinama i prerađuje čaj u fabrikama.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>