• 0

Predložen zakon o minimalnom korporativnom porezu: Šta kompanije mogu da očekuju?

Da bi predloženi zakon stupio na snagu potrebna je saglasnost svih vlade zemalja članica EU

  • 0
finansije, taksa, porez

Foto: Freepik

Evropska komisija (EK) je predložila danas zakon kojim bi se u Evropi omogućilo sprovođenje globalnog dogovora o minimalnoj korporativnoj poreskoj stopi, koji je postigla Grupa 20 najvećih svetskih ekonomija (G20).

Predlog Komisije obuhvata skup pravila o tome kako da se obračunava globalno dogovorena efektivna poreska stopa od 15 odsto, tako da se ona dosledno primenjuje u celoj EU, prenosi Rojters.

- U oktobru ove godine, 137 zemalja podržalo je istorijski multilateralni sporazum o transformaciji globalnog oporezivanja preduzeća. Direktiva koju predlažemo obezbediće da se nova minimalna efektivna poreska stopa od 15% za velike kompanije primenjuje na način koji je u potpunosti kompatibilan sa pravom EU - rekao je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Ðentiloni.

Dodao je da će Komisija predložiti još jedan zakon sredinom 2022. godine koji će se odnositi na pimenu drugog dela sporazuma OECD-a i G20 o preraspodeli poreskih prava. Zakon EU o minimalnom porezu na dobit će se primenjivati prema svim kompanijama, domaćim i međunarodnim, čiji kombinovani prihod iznosi 750 miliona evra godišnje i više, a koje posluju u Uniji.

Kako bi se smanjio poreski udar na poslovne grupacije koje se bave delatnostima u realnoj ekonomiji, kompanije će moći da izuzmu iznos prihoda iz poreskih obračuna, koji je jednak vrednosti od 5,0 procenata materijalne imovine i 5,0 procenata ukupnih plata, saopštila je Komisija.

U prelaznom periodu od 10 godina, stopa izuzeća prihoda iz poreskih obračuna biće veća, i iznosiće 8,0 posto vrednosti materijalne imovine i 10 posto vrednosti platnih spiskova, pri čemu će se postepeno smanjivati svake godine.

Da bi predloženi zakon stupio na snagu potrebna je saglasnost svih vlade zemalja članica EU, a moraće da se konsultuje i Evropski parlament.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>