• 0

Još jedan način da se lakše otplati stan: Država im zamrzava kamate na stambene kredite

Orbanova najava potisnula je forintu

  • 0
budimpešta vožnja brodom, ribarski bastion

Foto: Pixabay/Robert Balog

Mađarska će od januara zamrznuti kamate na hipotekarne kredite stanovništvu na šest meseci, saopštio je premijer Viktor Orban.

To je najnovija u nizu mera za zaštitu domaćinstava od povećanja troškova uoči nacionalnih izbora, koji će se verovatno održati u aprilu sledeće godine.

- Inflacija ima uticaj na mnoge oblasti, na primer, na kamate na ranije uzete kredite. Zato moramo da gradimo nove linije odbrane. Pokrećemo zamrzavanje kamatnih stopa na kredite stanovištvu - naveo je Orban u video poruci na Fejsbuku.

On je precizirao da će kamatne stope na stambene hipotekarne kredite biti fiksirane na nivou sa kraja oktobra, a građani će smanjenje rate za otplatu kredita osetiti od februara.

Mađarska centralna banka, prva u Evropskoj uniji koja je počela da podiže troškove zaduživanja otkako je izbila pandemija korona virusa početkom 2020, povećala je referentnu kamatu za 180 baznih poena od juna, na najviši nivo od maja 2014.

Inflacija u Mađarskoj je u novembru porasla na 7,4 posto, iznad svih očekivanja, podstaknuta poskupljenjem goriva, alkohola i duvana. Cene usluga su porasle za 4,6 procenata. Centralna banka je saopštila da će morati da nastavi s podizanjem ključne kamate sve do sledeće godine kako bi obuzdala nagli rast cena i rastuća inflatorna očekivanja.

Trgovci valutama na berzi u Budimpešti kažu da je Orbanova najava pritisnula forintu se trguje za oko jedan odsto ispod minimuma svih vremena od 372 za evro zabeleženog u novembru.

Video: Viktor Orban stigao u Beograd

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>