• 3

"Rudari najzaslužniji za stabilizaciju elektroenergetskog sistema"

Cene električne energije na evropskim tržištima i dalje rastu, pa je juče megavat-čas koštao 420, a početkom godine bio je 50 evra

 • 3
rudarenje

Foto: Freepik

- Svi kapaciteti u termoelektranama su na mreži i idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje električne energije. Elektroenergetski sistem se stabilizuje i imamo dovoljno toplotne i električne energije, Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa svim javnim preduzećima u sektoru proizvodnje i distribucije, svakodnevno radi na tome da se sistem potpuno stabilizuje - izjavila je Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike, a navedeno je u saopštenju.

- Ne možemo reći da je sistem stoprocentno stabilizovan, ali svakodnevno radimo na
tome da obezbedimo dovoljno električne i toplotne energije i za domaćinstva i za privredu. Država je pravovremeno reagovala i zahvaljujući tome što smo finansijski stabilni, sačuvali smo energetsku bezbednost. Hvala svim radnicima "Elektroprivrede", rudarima koji neprestano rade u teškim uslovima, oni su najzaslužniji za to što imamo dovoljno električne energije. Oni nisu i ne mogu biti odgovorni za krizu, za to je odgovorna uprava EPS-a - rekla je Atanackovićeva.

Kazala je i da je Ministarstvo rudarstva i energetike u aprilu formiralo Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i da su od menadžmenta "Elektroprivrede Srbije" dobijali pismene i usmene izveštaje o tome da je sve spremno za zimsku sezonu i da neće biti problema.

- Poslednjih godinu dana ukazujemo na to da se EPS-om loše upravlja, da planiranje nije adekvatno, nema novih investicija, podsetiću da EPS nije izgradio nijedan elektroenergetski kapacitet 30 godina. Zato što uprava EPS-a nije na vreme planirala remonte, zato što nije bilo novih kapaciteta, nije bilo modernizacije postojećih, došli smo u ovu situaciju - izjavila je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Ponovila je da energetska kriza potresa ceo svet, kao i da cene električne energije na evropskim tržištima i dalje rastu, pa je juče megavat-čas koštao 420, a početkom godine bio je 50 evra.

- Ugalj koji koristimo je najlošijeg kvaliteta, to je lignit najniže kalorijske vrednosti, a ako hoćemo da budemo energetski bezbedna i nezavisna zemlja, moramo imati i druge izvore i OIE i gas i da razgovaramo o nuklearnoj energiji. Ukoliko u našem energetskom miksu imamo sve izvore, onda ćemo lako prevazići sve buduće energetske krize, a svakako moramo da mislimo i na naredne generacije - rekla je.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Laloš

  23. decembar 2021 | 20:07

  Bravo za naše rudare treba ih nagraditi 💯👍

  0
  0

  Podelite komentar

 • rudar

  23. decembar 2021 | 11:11

  I dalje se uvozi struja, a ugalj da bi se otkopao moraju doći stručni ljudi da rukovode Kolubarom

  0
  0

  Podelite komentar

 • Vuk

  23. decembar 2021 | 10:55

  Jesu, bravo, zašto su malo plaćeni, dok JAVNI sektor kupi kajmak.

  0
  0

  Podelite komentar