• 18

Nude hiljade evra da se vrate u Hrvatsku, a iz Irske se javio preduzetnik: "Evo zašto se nikad nećemo vratiti"

"U Hrvatskoj je bio stalni grč, frustracija, gubljenje vremena"

  • 18
Croatia Hrvatska Zagreb Panorama

Foto: Shutterstock

Poduzetnik iz Irske posle vesti da se nudi 200.000 kn za povratak u Hrvatsku, objasnio je glavni problem.

Upitan šta misli kad čuje ovakve najave, odgovorio je: "Ja sam ovde siguran da, ako sad umrem, moju porodicu niko neće izbaciti iz stana i da će biti sigurna egzistencija i obrazovanje dece dok ne završe fakultet. Ne vidim da premijer išta slično nudi".

Josip Almaši, preduzetnik koji se bavi prodajom informatičkih usluga, pre nekoliko se godina preselio u Irsku. Sad je u razgovoru hrvatske medije, komentarisaoo vladinu meru “Biram Hrvatsku”.

Podsetimo, radi se o podsticajima za samozapošljavanje u iznosu od 150.000 kuna, plus dodatnih 50 hiljada ako se neko vraća iz Evropske unije, odnosno 25.000. Evo što o svemu tome misli Almaši:

- Ja sam bio samozaposlen u Hrvatskoj… Krenuo sam s gradskim pdsticajem od 20.000 kuna. Druge godine sam zaposlio šest ljudi na pola radnog vremena. Kad sam otišao iz Hrvatske, firma mi je imala milion kuna prometa. Bio, video, sve sam to prošao u prvom licu. Najkorisnije što sam dobio od tih državnih podsticaja su bili stečajevi, znanje - rekao je pa dodao:

"Kako ja to vidim, ono za što je država zainteresovana je kako da pretoči evropske novce u državni budžet. Samozaposleni moraju potpisati zadužnicu. Ako vi propadnete ili ne platite doprinose, ide popis. Sve te podsticaje koje ste dobili morate da platite u doprinose. To je efektivno pretresanje evropskih novaca u hrvatske doprinose. Praćenje celog tog budžeta ne postoji. Koliki je uspeh? Nema".

“U Hrvatskoj je bio stalni grč, frustracija, gubljenje vremena. Ne možete da pokrenete firmu s 20.000 kuna, aplicirao sam za sve podsticaje, a da bi aplicirao na bilo šta, moraš da dobiješ potvrdu iz Poreske da nemaš dug. Kad god sam došao tamo, uvek su našli neki dug, 23 lipe na koje je HGK počela računati kamatu”, dodao je Almaši.

“U Irskoj do pet hiljada evra se ne isplati pokušavati oporezivati bilo kakav prihod godišnje… Progresivni porez stupa do 40.000 evra godišnje i to je ovo što samozaposlene zanima. Tek posle 40.000 nastupa maksimalno poresko opterećenje od 52 posto. Većina mera su obrazovne i to je najvrednije što sam dobio i od hrvatskih mera. Nisu svi besplatni, ali su neki toliko jeftini da ih svako može platiti”, naglasio je.

“Ako sad umrem, moja porodica ima sigurnu egzistenciju”

Upitan štamisli kad čuje ovakve najave hrvatske vlade odgovorio je: “Ja sam ovde siguran da, ako sad umrem, moju porodicu niko neće izbaciti iz stana i da će biti sigurna egzistencija i obrazovanje moje dece sve dok ne završe fakultet. Ne vidim da premijer išta slično nudi. Evo vam 20.000 evra. Pa okej… To je životna sigurnost koju u Hrvatskoj nisam imao. Ako sad umrem, moja deca će imati osiguran pristojan život. U Hrvatskoj tog nema.”

“Meni je kvalitet života bitno bolji u Irskoj nego u Hrvatskoj. Osim možda po vremenu. Vremenske prilike nisu baš, znate…”, zaključio je.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    23. decembar 2021 | 14:17

    Шта очекивати од државе чији темељи почивају на дечијим концентрационим логорима! ?

  • Zar je bitno

    23. decembar 2021 | 14:09

    Podsetite srbe, izbegle iz Krajine , da i oni imaju pravo na pomoc ako se vrate. Vreme je da se srbi vrate u Srpsku Krajnu a voleo bih da vidim izraz lica Plenkovica kad vidi zahteve 70 do 100 hiljada za novcanu naknadu jer se vracaju na svoje dedovine.

  • Radovan

    23. decembar 2021 | 14:12

    Ma koja Hrvatska. To je propala drzava

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>