• 3

9.000 ljudi vas je varalo: Nudili na prevaru lekove, duvan i dijetetske suplemente preko interneta

Kako do sigurne kupovine na internetu?

  • 3
Online trgovina Foto: Shutterstock

Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama, a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, malo je u padu. Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive (ne važe) i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

U poslednje vreme, a kako otkriva sagovornica Telegraf Biznisa Dragana Vujko, koja je predsedavajuća AmCham odbora za sivu ekonomiju, "uhvaćeno" je skoro 10.000 nelegalnih trgovaca. 

Rast legalne e-trgovine prati i ekspanzija ilegalne trgovine koja se sada prebacuje na internet, gde se danas može naći na hiljade oglasa za prodaju robe široke potrošnje, uređaja, pa i rezanog duvana, cigareta i drugih duvanskih proizvoda, do čak onih proizvoda čija je prodaja i promet u bilo kom obliku zabranjen.

Suzbijanje nelegalne trgovine na internetu u redovnoj je nadležnosti svih inspekcija, pa je tako tržišna inspekcija upotrebom naprednih softverskih alata za skeniranje internet prostora u prvoj polovini ove godine locirala oko 9.000 osoba koje nude lekove, duvan, dijetetske suplemente i robu kojom se povređuje i pravo intelektualne svojine, kaže naša sagovornica.

U cilju sigurnog korišćenja kartica i svih njihovih pogodnosti potrebno je edukovati se i informisati se o najčešćim vrstama prevara putem kojih kriminalci nastoje da prikupe i zloupotrebe podatke.

Kako do sigurne kupovine na internetu?

1. Ne nasedajte na nerealne ponude

2. Nemojte da se upecate

3. Obnova korisničkih podataka

4. Ne šaljite svoje podatke

5. Redovno proverite troškove

Redovno proveravajte svoje troškove i koristite ostale mogućnosti upravljanja potrošnjom putem usluga i aplikacija izdavaoca Vaše kartice i, ako uočite bilo kakav sumnjivi ili nepoznati trošak, to odmah prijavite.

Kako je ranije za naš portal rekao pravni savetnik iz NOPS, Marko Dragić, trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači: Poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Video: 10 šoping zamki u koje upadamo: Didroov efekat tokom Crnog petka može finansijski da vas unakazi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    23. decembar 2021 | 16:30

    Trebate da ispitate kako se podizu lekovi koji su propisana terapija u odredjenim privatnim apotekama bez znanja korisnika. I gde idu ti lekovi. To je pronevera milijonskih razmera. Neko je podigao MEGACE lek moje supruge koji u prodaji kosta par hiljada dinara a preko fonda je besplatan…Odakle apotekama te liste nepodignutih propisanih lekova?

  • Vuk

    23. decembar 2021 | 19:15

    Sasvim normalno, LAKO JE LUDO ZAJE*ATI?!

  • Alfabet

    23. decembar 2021 | 23:15

    Znači da će Pi soj doći sa Sao Tome i Pricipe ili iz Burundija?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>