• 0

"Evropa treba da se pogleda u ogledalo, umesto što krivi nas za probleme sa gasom"

Predstavnik Gasproma, Sergej Kuprjanov, kaže da je Rusija u Nemačku u 2021. isporučila 5,3 odsto više gasa nego prošle godine

  • 0
gasovod

Foto: Freepik

- Evropa ne bi trebalo da okrivljuje Gasprom za probleme za koje je sama odgovorna, bolje bi im bilo da se pogledaju u ogledalo - poručio je predstavnik ruskog gasnog giganta, Sergej Kuprjanov, komentarišući optužbe Zapada upućene Rusiji da "navodno ne isporučuje dovoljne količine gasa".

Kuprjanov je rekao da je izvoz gasa u Srbiju, kao i u Italiju, Tursku, Bugarsku, Dansku, Finsku i Poljsku ove godine bio veći nego prethodne.

On je istakao da je Rusija u Nemačku isporučila 50,2 milijarde kubnih metara gasa ove godine, što je za 5,3 odsto više nego prošle. Optužbe na račun Rusije i Gasproma o tome da se navodno ne isporučuje dovoljno gasa Evropi - odbacio je kao "besmislene, neprihvatljive i neutemeljene".

- Jednostavno rečeno, to je laž - rekao je Kuprjanov u intervjuu za televiziju Rosija 1.

Na pitanje zašto Rusija nije rezervisala dodatne kapacitete za transport gasa, Kuprjanov je rekao da su "sve količine prema godišnjim ugovorima već dogovorene i da novi kapaciteti nisu rezervisani jer se to radi samo onda kada se isporuke ugovore, a ne obrnuto".

- Brojni naši klijenti, između ostalog i iz Francuske, već su potpisali svoje godišnje ugovore i samim tim ne šalju dodatne zahteve. Mi rezervišemo kapacitete samo onda kada ugovorimo dodatne količine - naveo je Kuprjanov i dodao da je Gasprom došao do zaključka kako se poslednjih nekoliko dana Poljskoj šalje gas iz Nemačke reversom, a kasnije se taj gas šalje i Ukrajini.

Međutim, kako je ocenio, "to baš i nije racionalna odluka evropskih zemalja jer je zima tek počela, a već je utrošeno 47 odsto rezerve". Kazao je i da je cena tog gasa daleko skuplja nego što je to slučaj kada se kupuje direktno od Gasproma.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>