• 0

Rastu plate, ali i cene: 3 sektora trenutno najatraktivnija za dobru zaradu

Amerika prolazi kroz neočekivanu krizu, a stvari je dodatno poremetio omikron

  • 0
posao-zarade

Foto: Pixabay/photojoiner.net

Zaposleni koji u SAD primaju platu na mesečnom nivou, sada se pridružuju onima koji zarađuju po satu, kada je reč o dobijanju velikih povišica.

Sve zahvaljujući "vrućem" tržištu rada i inflatornim pritiscima koji, takođe, utiču i na veće zarade radnika, pre svega konobara i magacionera, odnosno svih zaposlenih u skladištu.

Američki profesionalci su krajem ove godine zabeležili skok kompenzacije najbržim tempom do sada, u skoro 20 godina prethodnih godina, pokazuju savezni podaci.

Inflacija je u Americi blizu godišnje stope od 7%, što je najveći nivo u poslednjih 39 godina. WSJ navodi da to znači kako će rastuće cene smanjiti, a u nekim slučajevima i desetkovati stvarnu vrednost povećanja plata.

Zarade za sve radnike u privatnom sektoru porasle su 4,6 odsto u trećem kvartalu, u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su najveće dobitke imali radnici u uslužnim delatnostima (1) i industrijama kao što su maloprodaja (2) i ugostiteljstvo (3).

Za menadžment i zanimanja u domenu finansija, plate su porasle 3,9% u tom kvartalu, sporije od ukupnog rasta plata, ali i dalje najbržim tempom od 2003. za ovu grupu radnika. Recimo, investicione banke su, posebno, tokom 2020. i ove godine - tražile načine da motivišu svoje radnike.

Plate početnih analitičara u velikim investicionim bankama su se ranije ove godine pomerile na šestocifreni broj, a saradnici u desetinama korporativnih advokatskih firmi dobili su povećanje plata, nakon što je "Milbank LLP" u junu podigao plate novim advokatima na 200.000 sa 190.000 dolara.

Video: Milica je napustila srpski direktorski san: Važno mi je kako sam ja, a ne na kojoj sam poziciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>