• 0

Azija je "raj" za najveće poslove s deonicama: Ova kompanija je oborila svetski rekord

Ako govorimo o inicijalnim javnim ponudama, prvo mesto zauzima američki proizvođač električnih kamiona "Rivian Automotive", ali Azija nastavlja svoju dominaciju...

  • 0
kina, azija

Foto: Unsplash

Najveći ugovori na svetskim tržištima akcionarskog kapitala tokom 2021. godine gotovo isključivo su dolazili iz Azijea to je znak sve većeg uticaja tamošnjih kompanija, uprkos kolebanjima s kraja godine.

Sekundarna emisija deonica kineskog diva "Tencent Holdings" iz marta, vredna 14,7 milijardi dolara, najveća je sekundarna ponuda ove godine. I ne samo to, ujedno je i druga najveća zabeležena trgovina veće količine obveznica, po unaped dogovorenoj ceni.

Kako Blumberg dalje piše, i ostalih pet najvećih trgovina deonicama - odnosi se na azijske kompanije, među kojima su "Japan Post Holdings" i "Singapore's Sea".

Ako govorimo o inicijalnim javnim ponudama, prvo mesto zauzima američki proizvođač električnih kamiona "Rivian Automotive", ponudom od 13,7 milijardi dolara.

Ipak, među 10 najvećih kompanija koje su prvi put prodavale svoje deonice, sedam ih dolazi iz Azije, pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg. Prošle godine, poređenja radi, azijske kompanije činile su polovinu od 10 najvećih svetskih inicijalnih javnih ponuda. Dakle, napreduju.

Na globalnom planu, ovo je bila rekordna godina za inicijalne ponude, zahvaljujući vanredno visokim cenama deonica i likvidnim tržištima, za šta su zaslužne centralne banke. Snažan uticaj dolazi sa azijskog kontinenta.

Kada je reč o konvertibilnim obveznicama, i tu je dominirala Azija, a ponuda "Singapore Airlines"-a od 4,6 milijardi dolara je najveća na svetu u 2021. Slede "Bank of Nanjing" i "Bank of Shanghai".

Što se tiče Kine, izgledi za 2022. godinu ostaju nejasni. Iako većina banaka ima značajan niz sklopljenih poslova, i dalje vlada neizvesnost.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>