• 0
 ≫ 

Kompanije pod velikim pritiskom: Avio-saobraćaj u problemu, nije bolje ni brodovima

 ≫ 

Čini se da su najteže pogođeni aerodromi u Pekingu i Šangaju, sa skoro 300 otkazivanja ukupno

  • 0
aerodrom putnici nemačka frankfurtski aerodrom

Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Ostalo je svega nekoliko dana do ulaska u novu godinu, i verovatno je malo ko očekivao ovakav kolaps, budući da avio-kompanije tradicionalno računaju na povećan obim posla usred praznika.

Kako počinje ova nedelja, tako je sve više otkazivanja letova u vezi sa kovidom, odnosno aktuelnim sojem - omikron, i time se na nekin način završava jadan praznični period za hiljade ljudi.

BBC piše da je danas ukinuto više od 1.400 letova, a najteže su pogođene kineske i američke destinacije. Američke avio-kompanije kažu da je do poremećaja došlo zbog pozitivnih slučajeva zaraze među posadom ili izolacije.

Hongkong zabranjuje sve letove kompanije "Korean Air" u Južnoj Koreji na dve nedelje, nakon pozitivnih slučajeva. Ukupno, više od 8.000 letova je prizemljeno tokom dugog katoličkog božićnog vikenda, koji je počeo u petak, 24. decembra.

Iako je broj otkazivanja mali procenat od ukupnog broja, ipak je veći od uobičajenog i dolazi u doba godine kada mnogi putuju da provedu vreme sa porodicom i prijateljima. Istovremeno, američke vlasti nadgledaju desetine brodova za krstarenje, a nekoliko njih je navodno odbijeno u pristaništu na Karibima, prenosi agencija AFP.

Zabeleženi slučajevi kovida naglo rastu širom sveta, uglavnom zbog omikrona, koji je poremetio poslovne planove i irskom avio-gigantu, Rajaner. Uprkos ranim otkrićima da je ovaj soj blaži od drugih varijanti korone, naučnici su zabrinuti zbog velikog broja infekcija koje su zabeležene.

Britanski servis dalje dodaje da se većina današnjih otkazanih letova odnosi na kineske kompanije. Među njima su "China Eastern", koji je otkazao 368 letova, i "Air China", sa 141 otkazivanjem. Čini se da su najteže pogođeni aerodromi u Pekingu i Šangaju, sa skoro 300 otkazivanja ukupno.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>