• 0

Vlasnik Volta uvodi promene od Nove godine: Dostavu će morati da voze i direktori

Mnogi radnici nisu oduševljeni novim uslovima

  • 0
Dostava paket kutija

Foto: Shutterstock

Kompanija DoorDash uvodi program koji zahteva od svakog radnika, uključujući generalnog direktora, da obavlja isporuku ili druge dužnosti jednom mesečno.

Svi zaposleni u DoorDash Inc, od softverskih inženjera do izvršnog direktora, moraće da obavljaju isporuke ili možda prate agenta za korisničku podršku jednom mesečno počevši od sledeće godine. Izgleda da neki od njih nisu zadovoljni zbog toga.

Kompanija je saopštila da ima program od samog početka i da ga je 2018. povezala sa filantropskim naporima da se pozabavi glađu i bacanjem hrane, ali ga je obustavila zbog pandemije. Sada zapravo, navode, žele da vrate taj program koji se primarno zvao WeDash.

Ovo se tumači kao pritisak na zaposlene koji možda neće moći da vrše isporuke. Portparolka je pak istakla da će omogućiti zaposlenima da prate radnike u službi za korisnike, i da će kompanija na kraju ponuditi i način da zaposleni bliže pogledaju stranu podrške trgovcima.

Na aplikaciji koja omogućava zaposlenima da objavljuju komentare anonimno, nit o zahtevu za isporuku ima oko 1.500 komentara. Bilo je tu i psovki ali i komentara poput: "Nisam se prijavio za ovo, u pismu ponude/opisu posla nije bilo ništa o ovome".

 

Drugi koji su odgovorili na objavu rekli su da je to dobar način za inženjere da vide kako njihov rad utiče na kupce i trgovce, i možda da se saosećaju sa slabije plaćenim radnicima dostave. Drugi koji su ostavljali komentare navodili su da su njihove kompanije takođe zahtevale od zaposlenih da s vremena na vreme uđu u cipele svojih kompanija koje rade po satu.

DoorDash je saopštio da program ima za cilj da zaposleni razumeju izazove i probleme u poslovanju i pomognu u njihovom rešavanju.

Novac koji zaposleni zarade od isporuka biće doniran neprofitnim organizacijama, navodi kompanija.

Podsetimo, finska firma za kućnu isporuku hrane Volt (Wolt), koja posluje i u Srbiji, prodata je za čak sedam milijardi evra.

Ovu kompaniju iz Helsinkija kupila je upravo američka firma Door Dash, gigant u kučnim isporukama u SAD. Ova kompanija je dugo tražila metu za preuzimanje u Evropi i konačno je izbor pao na Volt. Cena koju su vlasnici dobili je solidna u poređenju sa drugim sličnim kompanijama koje su se našle na tržištu.

Recimo britanski Deliveroo je u maju prilikom izlaska na berzu vrednovan 7,6 milijardi funti ili 8,8 milijardi evra, ali je od tada njegova cena pala, pa je sada vrednost procenjena na oko 5,8 milijardi evra. Prošle godine je takođe britnasku firmu JustEat kupio holandski Takeaway.com za 7,3 milijardi dolara ili 6,4 milijardi evra.

Volt osnovan 2014. godine je jedan od pionira u isporuci hrane u Evropi. Ima više od 4.000 zaposlenih i posluje u 23 zemlje.

Video: Dron-operater otkriva ko sve može da upravlja dronom, gde, kada i kako

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>