• 2

Ostalo je manje od 10% bitkoina: Investitori se okreću oflajn novčanicima

Čini se da najveća kripto platforma, Coinbase, koja je nekada imala više tokena u opticaju nego sve druge razmene zajedno - gubi svoju dominaciju

  • 2
Srpski dinar bitkoin

Foto: Shutterstock

Ponuda bitkoina se smanjuje, a samo oko 6% tokena je ostalo u opticaju na berzama kriptovaluta, pokazuju podaci Cryptorank-a.

Prema nalazima kompanije, oko 1,3 miliona bitkoina, ili 6,3% od ukupne ponude, trenutno se nalazi na berzama kriptovaluta. Smanjenje ponude ne bi trebalo da bude šok, kažu analitičari, nakon što se bitkoin "prepolovio" prošle godine kada je njegova blok nagrada prepolovljena.

Blok nagrada se, inače, odnosi na nove koine koje mreža daje kao nagradu rudarima za svaki potvrđeni blok.

Usledila je dostupnost tokena na berzama, kao i postepeno opadanje tokom godine, piše RT. Decembarska cifra je najniža zabeležena 2021. godine, nakon prethodnog najnižeg nivoa od 7,3%, u julu.

Takođe, čini se da najveća kripto platforma, Coinbase, koja je nekada imala više tokena u opticaju nego sve druge razmene zajedno - gubi svoju dominaciju. Berza sa sedištem u SAD pala je sa 50,52% ukupne cirkulacije bitkoina u svojim novčanicima ranije ove godine - na 40,65% ovog meseca.

U strahu od dalje nestabilnosti u ceni bitkoina, mnogi investitori zaključavaju svoje tokene u tzv. "hladno skladište" ili oflajn novčanike, odvojeno od pristupa internetu, zbog čega se smatraju jednom od najbezbednijih metoda za držanje bitkoina.

Drugi nastavljaju da čuvaju bitkoine na berzama dok ne trguju njima, što znači da stvarni obim u opticaju može biti čak niži od 1,3 miliona. Ako bitkoin ponovo ne pređe prag od 50.000 dolara, njegovo cirkulisanje bi moglo pasti još niže, predviđaju analitičari.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    27. decembar 2021 | 17:55

    Ništa bez zlata. Ovo sa kriptovalutama je sve ko video igra.

  • Fil

    27. decembar 2021 | 16:17

    Idi tamo, ne znam gde, kupi ono ne znam šta..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>