• 0

Protok gasa iz Jamal-Evrope osmi dan zaredom ide u suprotnom smeru

Gasprom nije na aukciji juče rezervisao kapacitete za današnji tranzit gasa preko ovog gasovoda

  • 0
Gas, gasovod, zavarivač Foto: Shutterstock

Gasovod Jamal-Evropa, kojim se obično isporučuje ruski gas zemljama zapadne Evrope, ostao je jutros - osmi dan zaredom - u reverzibilnom režimu.

To znači da protok gasa ide u surotnom smeru - iz Nemačke ka istoku, prema podacima nemačkog operatera gasne mreže Gaskejd.

Podaci na mernoj stanici Malnov, na nemačko-poljskoj granici, pokazuju protok gasa iz Nemačke ka Poljskoj u zapremini od skoro 1,2 miliona KWh u utorak ujutru, što je pad u odnosu na noćašnju količinu od oko 2,0 miliona KWh, prenosi Rojters.

Ruski izvoznik gasa, Gasprom, nije na aukciji u ponedeljak rezervisao kapacitete za današnji tranzit gasa preko gasovoda Jamal-Evropa.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, rekao je prošle nedelje da Nemačka preprodaje ruski gas Poljskoj i Ukrajini umesto da smiri situaciju na evropskom pregrejanom tržištu, optuživši Berlin i nemačke uvoznike gasa za reverzibilni protok i skok cena tog energenta u Evropi.

Nemačko ministarstvo ekonomije odbilo je da komentariše Putinove primedbe, a nemački uvoznici gasa nisu odgovorili na zahteve Rojtersa za komentarom.

Podaci slovačkog operatera gasovoda Eustrim pokazuju da su za danas prijavljene rezervacije kapaciteta za isporuke ruskog gasa iz Ukrajine u Slovačku preko graničnog punkta Velke Kapušani iznosile 773.712 MWh, što je nešto više nego u ponedeljak, ali ispod nivoa koji su zabeleženi ranije tokom decembra.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>