• 0

Rumunija: Alro zatvara tri od pet hala za elektrolizu zbog visokih cena električne energije i gasa

Alro je obavestio investitore da smanjuje proizvodnju primarnog aluminijuma zbog vanredne situacije na tržištu energije i gasa, navodi se u saopštenju upućenom Berzi u Bukureštu

  • 0
struja

Foto: Pixabay

Upravni odbor usvojio je na sednici 27. decembra proizvodni program za 2022. godinu. U kompaniji takođe kažu da neće biti otpuštanja, ali će biti preduzete mere koje mogu uključivati periode tehničke nezaposlenosti.

Alro, najveći potrošač električne energije u Rumuniji, saopštio je da će smanjiti proizvodnju primarnog aluminijuma, u tri od pet hala za elektrolizu. Kompanija je pre nedelju dana saopštila da neće zaustaviti proizvodnju aluminijuma, kako su najavljivali sindikalni lideri, ali je nagovestila da će trenutne visoke cene energenata uzeti danak.

Portal e-nergia.ro je u ponedeljak izvestio da Alro nije uspeo da kupi električnu energiju na berzi po cenama koje bi obezbedile održivost kompanije.

U saopštenju Alro navodi da će smanjenje proizvodnje pratiti tehnološke mere koje će omogućiti brz i efikasan restart operacija kada se uslovi na tržištu energije normalizuju. Takođe, kompanija namerava da zadrži ili čak poveća portfolio prerađenih proizvoda i smanji portfolio primarnih proizvoda kako bi se postigao uravnotežen i efikasan proizvodni miks.

-U 2022. godini biće sprovedene mere za smanjenje troškova i racionalizaciju aktivnosti, a količine primarnog metala koje se više neće proizvoditi biće delimično nadoknađene recikliranim metalom ili primarnim metalom kupljenim od trećih lica.

Kompanija smatra da će predloženim merama biti pogođeni neki od njenih dobavljača i kupaca, pa namerava da organizuje konstruktivne razgovore sa njima kako bi smanjio uticaj i obezbedili uslove za ponovno otvaranje kapaciteta - navodi Alro u saopštenju.

Rukovodstvo kompanije za sada ne predviđa otpuštanja, već samo mere za efikasnije korišćenje radne snage, koje mogu uključivati periode tehničke nezaposlenosti ili realizaciju popravki, dodaje se.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>