• 0

Guverner NBS potvrdila: "Neće biti povećanja kamatnih stopa u 2022"

Jorgovanka Tabaković naglašava da je i u ovoj situaciji važan kreditni rejting zemlje

  • 0
Jorgovanka Tabakovic Foto. Sava Radovanović/Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković, izjavila je danas da "u Srbiji neće doći do povećavanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite" jer, kako kaže, iz Evropske centralne banke (ECB), čije odluke utiču i na naše tržište, govore da neće podizati kamatne stope.

Tabaković je navela da je Banka Engleske podigla kamatne stope, ali da američke Federalne rezerve (FED) i Evropska centralna banka (ECB) to još ne nameravaju.

- ECB svoje programe kupovine aktive smanjuje i za sada, prema onome što komuniciraju javno, kažu da neće biti povećanja kamatne stope, jer i oni, kao i mi, vode računa o tome da moramo zadržavanjem kamatnih stopa da podstičemo rast i potrošnju građana - rekla je Tabaković za TV Prva.

Da li će i kako, navodi, okolonosti dovesti do promene u odlukama ECB - ostaje da se vidi.

- Za sada ne postoji realan strah da će u 2022. godini da se povećavaju kamate na evro indeksirane kredite, jer veliki broj banaka koje su ovde kod nas pozajmljuju novac iz matica iz inostranstva, pa u toj meri mi zavisimo od tih odluka ECD - istakla je Tabaković.

Guverner je naglasila da je i u ovoj situaciji važan kreditni rejting zemlje i da je od velikog značaja kada nam kreditne rejting agencije kažu da je Srbija zadržala kreditni rejting i poboljšala izglede za investicioni.

- To za građane znači da imaju sigurnost da Srbija ide dobrim putem i to znači da će zadržavanje kamatnih stopa za godinu dana ostati ili porasti gotovo beznačajno - rekla je guverner NBS.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>