• 4

"Ko treba da kopa ugalj? Ne ministarstvo, nego onaj ko vodi taj posao, a to je javno preduzeće"

Prema rečima ministarke energetike, ne bi trebalo da bude problema sa gasom, ni u snabadevanju, ni vezano za cene

  • 4
Konferencija Zajedno za okončanje dečjih brakova Zorana Mihajlović Gordana Čomić deca brakovi

Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je "elektroenergetski sistem u Srbiji stabilan, da se uvozi deo struje koji ćemo do kraja zimske sezone platiti više stotina miliona evra i da bi za taj novac mogli da napravimo jednu reverzibilnu hidroelektranu".

Dodala je i da su "za to odgovorni EPS i direktor Milorad Grčić".

Ministarka je, gostujući na jednoj domaćoj televiziji, rekla da "država nije krila kolaps koji se dododio 11. i 12. decembra i da nije tačno da je do toga došlo samo zbog snega".

- Nije to nastalo samo zbog snega, ima i drugih uzroka, kao što su nepripremljeni kopovi i dosta problema unutar EPS-a. Sistem svakako trenutno proizvodi manje količine struje nego što bismo mi želeli, ali sistem jeste stabilan i jednim delom se uvozi struja. Takođe, struje će biti, kao i gasa i toplotne energije - poručila je Mihajlovićeva, ističući da će tokom zime i privreda i građani imati dovoljno energenata.

Napominje da su svi u Evropi u ozbiljnoj energetskoj krizi. Na pitanje ko je odgovoran, Mihajlovićeva je rekla da je "odgovornost apsolutno na javnom preduzeću koje se nije dobro pripremilo za zimu".

- Ko treba da kopa ugalj? Ne ministarstvo, nego onaj ko vodi taj posao, a to je javno preduzeće - naglasila je Mihajlovićeva.

Kaže da u EPS-u ima mnogo problema zbog lošeg planiranja i održavanja, kao i u organizaciji celog sistema. Ističe da je "nebitno kada će Grčić da ode sa funkcije direktora EPS-a i da li će da ostane još pet ili 10 dana, već da je mnogo važniji sistem, koji vodi još veći broj izvršnih direktora koji su zaduženi za rad svake elektrane".

- On (Grčić) svakako ide. I svakako je odgovoran i već je sklonjen. Ne vidim ga više kao direktora, ali mnogo je važnije kako izgleda sistem i šta se dešava u njemu. Najmanje on vodi EPS ovog trenutka, to je državni posao - dodala je ministarka, ističući da je "poruka predsednika Srbije na otvorenoj sednici vlade bila potpuno jasna".

EPS

JP EPS / Foto: Danilo Mijatović

Na pitanje da li je, kada je došla na mesto ministarke energetike, bila zadovoljna kadrovskim rešenjem za mesto direktora EPS-a, Mihajlovićeva je rekla da "nikada nije bila zadovoljna, ali da je to već veoma dugo svima poznato".

- Ipak, to nije samo pitanje prvog čoveka već pitanje organizacije celog sistema i pokazlao se da Elektroprivreda ne funkcioniše dobro i da treba da se nešto menja - navela je.

Mihajlovićeva kaže i da je pokrenuta istraga o tome šta se desilo u vezi sa požarom koji je izbio na bloku B1, ali da ministarstvo nije to koje vodi istragu.

"Uvozimo struju i to nije dobro"

 

Govoreći o uvozu struje, navodi da je kupujemo na tržištu gde cene variraju svaki dan i da su bile, na primer, 220 evra po megavat času, pa do 400 evra - ali da su sada opet ispod 200 evra.

Podsetila je da je 1. marta ta cena iznosila 50 evra po megavat času.

- Uvozimo struju i to nije dobro, i to je odgovornost preduzeća koje nije dobro planiralo, od revlitalizacije do toga koje količine će uvoziti ili izvoziti, i to je istina - rekla je Mihajlovićeva.

Kada je reč o razgovoru Putina i Vučića o energentima i ceni gasa, Mihajlovićeva je rekla da "nisu tačne pojedine tvrdnje u javnosti da će gas biti duplo skuplji za Srbiju već od 1. januara, pošto je dogovoreno da do 1. juna i dalje imamo staru cenu od 270 dolara za 1.000 kubika gasa".

Gas, gasovod, zavarivač

Foto: Shutterstock

Objasnila je da dobijamo šest miliona kubika po toj ceni, dok ostalo kupujemo po višoj ceni. "Ne bi trebalo da bude problema sa gasom, niti u snabadevanju, niti promena cena sva tri energenta do kraja grejne sezone", dodala je.

Na pitanje šta se dešava sa gasnom rutom Jamal-Evropa, koja je osmi dan zaredom ostala u reverzibilnom režimu i gas ide obrnutom rutom od Nemačke ka istoku, Mihajlovićeva kaže da se "vodi energetsko-politički rat između Rusije i Evrope, što dovodi do teške energetske krize u Evropi".

- Zato je visoka cena struje, jer se proizvodi velikim delom iz gasa u Evropi - dodala je. Podseća da Nemačka još nije sertifikovala gasovod Severni tok 2 i da je veliko pitanje da li će se to desiti oko 6. februara.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>