• 6
 ≫ 

Mapa koja jasno pokazuje gde je ko: 50 najboljih i 50 najgorih država u 2021. godini

 ≫ 

Vizuelizacija svetske ekonomije od 94 biliona dolara u jednoj tabeli

  • 6
privredni rast Amerika, Kina, Francsuka i Nemačka Foto: Pixabay

Samo četiri zemlje: SAD, Kina, Japan i Nemačka čine više od polovine svetske ekonomske proizvodnje prema bruto domaćem proizvodu (BDP) u nominalnom iznosu. U stvari, samo BDP SAD veći je od ukupnog BDP-a 170 zemalja.

U mapi koja upoređuju različite ekonomije sveta posmatramo BDP po zemljama u 2021. godini, koristeći podatke i procene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ko je gde?

BDP služi kao širok indikator za ekonomski učinak zemlje. Meri ukupnu tržišnu vrednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji u određenom vremenskom okviru, kao što je kvartal ili godina. Pored toga, BDP takođe uzima u obzir rezultate usluga koje pruža vlada, kao što je novac potrošen na odbranu, zdravstvenu zaštitu ili obrazovanje.

Uopšteno govoreći, kada je BDP u zemlji u porastu, to je znak veće ekonomske aktivnosti koja koristi radnicima i preduzećima (dok je obrnuto za pad).

50 najboljih zemalja

Evo rangiranja 50 najvećih zemalja po BDP-u 2021.

Sa 22,9 biliona dolara, američki BDP čini otprilike 25% globalne ekonomije, udeo koji se zapravo značajno promenio u poslednjih 60 godina. Industrije finansija, osiguranja i nekretnina (4,7 biliona dolara) najviše doprinose ekonomiji zemlje, a slede profesionalne i poslovne usluge (2,7 biliona dolara) i vlada (2,6 biliona dolara).

Kineska ekonomija je druga po iznosu, sa blizu 17 biliona dolara BDP-a. Ostaje najveći proizvođač širom sveta na osnovu proizvodnje čelika, elektronike i robotike...

Najveća privreda u Evropi je Nemačka, koja izvozi oko 20% svetske proizvodnje motornih vozila. U 2019. ukupna trgovina iznosila je skoro 90% BDP-a zemlje.

50 najmanjih zemalja

Na drugom kraju spektra su najmanje svetske ekonomije prema BDP-u, prvenstveno zemlje u razvoju i ostrvske zemlje.

Sa BDP-om od 70 miliona dolara, Tuvalu je najmanja ekonomija na svetu. Smeštena između Havaja i Australije, najveća industrija ovog vulkanskog arhipelaga oslanja se na teritorijalna prava na ribolov.

mapa, mmf Foto: MMF/Printscreen

Pored toga, zemlja zarađuje značajan prihod od svog „.tv” veb domena. Između 2011. i 2019. zarađivao je 5 miliona dolara godišnje od kompanija — uključujući Tvitch u vlasništvu Amazona za licenciranje imena domena— što je ekvivalentno otprilike 7% BDP-a zemlje.

Poput njih, mnoge od najmanjih svetskih ekonomija nalaze se u Okeaniji. Pored toga, nekoliko gore navedenih zemalja oslanja se na turističku industriju za više od jedne trećine svog zaposlenja.

Najbrže rastuće ekonomije na svetu 2021

Sa projektovanim rastom BDP-a od 123 odsto, procenjuje se da će libijska ekonomija imati najveći rast.

Nafta ubrzava svoj rast, sa 1,2 miliona barela koji se pumpa u zemlji dnevno. Uz to, izvoz i depresivna valuta su među primarnim faktorima koji stoje iza njenog oporavka.

Privredu Irske, sa projektovanim rastom realnog BDP-a od 13 odsto, podržavaju najveće multinacionalne korporacije na svetu. Facebook, TikTok, Google, Apple i Pfizer imaju svoja evropska sedišta u zemlji, koja ima stopu korporativnog poreza od 12,5% - ili oko polovine globalnog proseka.

Ekonomija Makaa se oporavila nakon što su ograničenja COVID-19 počela da se ukidaju, ali još olujnih oblaka je na horizontu za ovaj  kineski okrug.

Šta nas čeka

Globalna cifra BDP-a od 94 biliona dolara može nam se danas činiti ogromnom, ali bi mogla i ona da se istopi u budućnosti.

Godine 1970. svetska ekonomija je iznosila samo oko 3 triliona dolara BDP-a ili 30 puta manje nego danas. U narednih trideset godina očekuje se da će se globalna ekonomija ponovo manje-više da se udvostruči. Do 2050. globalni BDP bi mogao da iznosi blizu 180 biliona dolara.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telgraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oni

    28. decembar 2021 | 14:32

    A gde je nas tigar, ocekivao sam ga prvog u EU

  • Miša

    28. decembar 2021 | 15:58

    A zašto niste uz BDP objavili po zemljama javni dug? Pa da vide svi da je SAD najzaduženija država, do te mere da nema šanse da se izvuče. Iako opstaju na štampanju hiljada milijardi $ bez ikakvog pokrića, oni su na "aparatima" za veštačko održavanje. Balon uskoro puca, nema reseta, nije realan. Nema ništa zdravo za reset.

  • Tupo

    28. decembar 2021 | 15:05

    Mi odma iza Nemacke

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>