• 1
 ≫ 

Jedan od najistaknutijih igrača u minulim decenijama sluša državu: Neće više da izvoze naftu

 ≫ 

Kompanija je prošlog meseca prodavala u inostranstvu nešto više od milion barela nafte dnevno

  • 1
Tajvan, Meksiko, Kostarika Foto: Shutterstock

Meksiko planira da prekine izvoz sirove nafte 2023. godine u okviru strategije vlade predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da se na domaćem tržištu goriva postigne razmera s domaćom ponudom.

Kompanija Petroleos Meksikanos, državni proizvođač nafte poznat kao Pemeks, smanjiće izvoz sirove nafte na 435.000 barela dnevno 2022, pre postepenog ukidanja prodaje klijentima u inostranstvu naredne godine, rekao je izvršni direktor Oktavio Romero na konferenciji za novinare.

Ovaj potez je deo napora Lopeza Obradora da poveća domaću proizvodnju goriva umesto da Meksiko svoju naftu šalje u inostranstvo i da uvozi skupe rafinisane proizvode, poput benzina i dizela. Meksiko trenutno kupuje od rafinerija u SAD-u većinu goriva koje troši.

Ako se ostvari, Pemeksovo obećanje će označiti povlačenje sa međunarodnog tržišta nafte jednog od najistaknutijih igrača u minulim decenijama, pišu svetski mediji.

U vreme kada je bio na vrhuncu, 2004. godine, Pemeks je izvozio skoro 1,9 miliona barela nafte dnevno rafinerijama u Japanu u Indiji, i učestvovao je kao posmatrač na sastancima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Prema podacima Pemeksa, kompanija je prošlog meseca prodavala u inostranstvu nešto više od milion barela nafte dnevno.

Smanjenje izvoza će se odvijati paralelno sa Pemeksovim povećanjem domaće prerade sirove nafte, koja će dostići 1,51 milion barela dnevno 2022. godine i 2 miliona barela dnevno 2023.

Meksička kompanija će svu sirovu naftu koju proizvede slati u svojih šest rafinerija, uključujući i u onu koja se gradi u jugoistočnoj državi Tabasko i u drugu koju kupuje u blizini Hjustona u Teksasu. Ta rafinerija će biti deo meksičkog sistema prerade nafte, iako se nalazi preko granice, u SAD-u.

Video: Pripadnici MUP-a u Beogradu, u akciji suzbijanja nelegalne trgovine duvanom i naftom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    29. decembar 2021 | 14:02

    Vidim, Meksiku će biti neophodna demokratija uskoro...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>