• 1
 ≫ 

"Hrvatska nije spremna za evro": Bivši bankar otkrio šta stoji na putu

 ≫ 

Otmar Ising je od 1998. do 2006. obavljao i funkciju glavnog ekonomiste ECB-a i na toj funkciji u dobroj meri bio zaslužan za strateško planiranje uvođenja evra

  • 1
Evropska Unija, evri, budžet

Foto: Shutterstock

Hrvatska planira ulazak u evrozonu početkom 2023, ali neki finansijski stručnjaci, poput bivšeg člana Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Otmara Isinga, smatraju da "Hrvatska za to još nije spremna".

Kao jedan od glavnih ciljeva hrvatske spoljne politike već godinama se, pored ulaska u Šengen zonu, navodi i ulazak zemlje u evrozonu. Taj cilj bi trebalo da ostvari početkom 2023, za šta Hrvatska ima podršku Brisela.

Ipak, neki ekonomisti, poput Isinga, smatraju da bi ovaj ulazak bio preuranjen, prenosi Doče vele (DW).

- Ja trenutno ne vidim nijednu zemlju koja je dovoljno spremna za ulazak u evrozonu - rekao je on u intervjuu za "Frankfurter Algemajne Cajtung" (FAZ), povodom predstojeće dvadesete godišnjice od uvođenja evra u opticaj, 1. januara 2002.

Prema njegovim rečima, "ne može se reći da svaka nova članica evrozone nužno doprinosi slabljenju evra".

- Ali, te zemlje moraju da garantuju trajnu stabilnost. Nije dovoljno srediti se za venčanje i nakon toga se opet vratiti starim navikama - naveo je Ising, koji je od 1998. do 2006. obavljao i funkciju glavnog ekonomiste ECB-a i na toj funkciji u dobroj meri bio zaslužan za strateško planiranje uvođenja evra.

Poslednja je u evrozonu ušla Litvanija, 2015. godine, a trenutno, pored Hrvatske, ulasku stremi i Bugarska.

Ising smatra da "heterogenost članica evrozone, a s tim i različita težišta kada su u pitanju interesi, već sada predstavlja veliki problem za ECB". Prema njegovom mišljenju, guverneri nacionalnih centralnih banaka treba da se drže zajedničkog kursa, a ne da slede nacionalnu finansijsku politiku.

Ising je odbranio evro od optužbi da je "s njegovim uvođenjem sve poskupelo".

Nemački stručnjak, koji je pre preuzimanja dužnosti u ECB-u istu funkciju obavljao i u nemačkoj centralnoj banci, dodao je da se "ispravnom pokazala i tadašnja odluka da se na novčanice evra stave simboli koji nisu povezani s nacijama".

Ipak, nedavno smo pisali o tome da ECB planira redizajniranje novčanica evra, upravo kako bi njihov izgled bio "bliži" nacijama.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    29. decembar 2021 | 15:25

    А како је дозвољено Црног Гори, и ако није у ЕУ????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>