• 0

Mask prodao akcije "Tesle" za još milijardu dolara: Koliko ih još ima?

Prema nekim procenama, Mask ima još više od milion akcija za prodaju

  • 0
Elon Musk Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask prodao je još 934.090 akcija, ili oko 1,02 milijarde dolara vlasničkog udela u kompaniji za proizvodnju elektricnih automobila i njegovoj firmi koja se bavi solarnom energijom, prema finansijskim podacima objavljenim na Volstritu.

Mask je istovremeno iskoristio opcije za kupovinu skoro 1,6 miliona "Teslinih" akcija po fiksnoj ceni od 6,24 dolara po akciji, koje su mu dodeljene kao naknada u okviru kompenzacionog paketa 2012. godine, budući da ne prima platu i bonuse u gotovini.

Korišćenjem opcija, čiji rok važenja ističe sledeće godine, Mask je u ovom kvartalu povećao svoj udeo u "Tesli" sa oko 170,5 miliona akcija na preko 177 miliona deonica, objavio je Volstrit Žurnal.

Šef "Tesle" je 8. novembra počeo uveliko da prodaje akcije, delom da bi izmirio poreski račin koji mu sleduje po osnovu opcija.

Mask je početkom novembra anketirao milione svojih pratilaca na Tviteru, pitajući ih da li da proda 10 posto vlasničkog udela u "Tesli". Oni su glasali za. Prema nekim procenama, Mask ima još više od milion akcija za prodaju od planiranih oko 17 miliona deonica, kako bi dostigao ciljano otuđenje 10-procentnog vlasničkog udela.

Ali, veliki deo prodaje koji je usledio nakon zabavne Tviter ankete, bio je deo plana koji je Mask doneo još u septembru ove godine, znajućio da mu predstoji izmirivaje poprilične poreske obaveze.

On je nedavno objavio na Tviteru da će platiti najveći porez u istoriji SAD-a, u iznosu od preko 11 milijardi dolara.

Ove godine, akcije "Tesle" su porasle za više od 54 odsto, što je Maska učinilo najbogatijim čovekom sveta. Prema procenama Forbsa, njegovo neto bogatstvo sada prelamašuje 275 milijardi dolara, po osnovu vlasničkog udela u "Tesli" i njegovoj kosmičkoj kompaniji SpejsEks.

Video: Svemirska raketa Ilona Maska doživela krah: Umesto na Marsu, završila u delovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>