• 0

Evro pada, dolar jača: "Omikron besni, ali njegov uticaj se ne registruje na ovom tržištu"

Cene kriptovaluta beleže znatno snažniju volatilnost, koja je izrazita naročito u periodima smanjenje likvidnosti

  • 0
pare, novac, evri, kasa

Foto: Tanjug/AP

Evro je danas pao na pretprazničnom trgovanju, dolar je ojačao, a japanski jen je potonuo na jednomesečni minimum prema američkoj valuti.

Jedinstvena valuta evrozone je oslabila za 0,2 posto, na 1,1287 dolara.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, porastao je za 0,2 posto na 96,321 poen, izveštava Rojters. Glavni pokretač trendova na valutnim berzama ove nedelje bio je kontinuirani optimizam da omikron soj kovida neće poremetiti ekonomski zamajac.

"Omikron soj nastavlja da besni, ali njegov uticaj se ne registruje na ovom tržištu, čak i kada su globalni slučajevi zaraze drugi dan zaredom premašili milion", kažu analitičari Sakso banke.

Dolar je ojačao u odnosu na jen za 0,1 procenat na 114,98 jena, što je njegov najjači nivo od kraja novembra. Britanska funta je skliznula za 0,1 odsto na 1,3420 dolara, dok je prema evru porasla - za 0,1 posto, i trguje se na nivou od 84,14 penija za evro.

Što se tiče ostalih valuta, turska lira je od jutros potonula za više od 2,0 procenta na oko 12 za dolar, čime su dodatno erodirani njeni veliki dobici ostvareni prošle nedelje, pošto i dalje vlada zabrinutost među tržišnim akterima zbog rastuće inflacije i nekonvencionalne monetarne politike turske centralne banke.

Cene kriptovaluta beleže znatno snažniju volatilnost, koja je izrazita naročito u periodima smanjenje likvidnosti, na primer tokom vikenda i praznika.

Bitkoin je izgubio oko 6,0 posto vrednosti kasno u utorak, spustivši se na 47.300 dolara, tako da su poništeni svi dobici koje je zabeležio ove nedelje. Prema poslednjim raspoloživim podacima, najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji se blago oporavila, za 0,5 odsto, i trguje se po ceni od 47.764 dolara.

Eter, druga po vrednosti globalna digitalna valuta, takođe je pala za oko 6,0 procenata, na samo 3.760 dolara, na najniži nivo u poslednjih nedelju dana. Deo ovog gubitka, eter je jutros nadoknadio, ojačavši na 3.799 dolara, prenosi Rojters.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>