• 0

Da li će na rast kripto tržišta odgovoriti nacionalnom digitalnom valutom? Rastu tenzije u Indiji

Stav indijske organizacije je da kriptovalute kao što su bitkoin i etereum - ne bi trebalo da se priznaju kao imovina ili digitalna imovina, jer će "indirektno postati sredstvo razmene poput valute"

  • 0
bitkoin, kriptovalute Foto: Freepik

"Kupovina, prodaja, ulaganje i bilo koji drugi poslovi u vezi sa kriptovalutama - trebalo bi da budu zabranjeni u Indiji", kažu ispred organizacije "Swadeshi Jagaran Manch" (SJM).

Reč je o podružnici organizacije "Rashtriya Swayamsevak Sangh", koja je usmerena na ekonomska pitanja. U nedelju je, prema pisanju RT (Russia Today), doneta rezolucija na osnovu koje se zahteva od indijske vlade da uvede potpunu zabranu transakcija kripto imovine.

"Vlada bi s pravom trebalo da zabrani kupovinu, prodaju, ulaganje i druge poslove u vezi s kriptovalutama, od strane bilo koje osobe sa prebivalištem u Indiji", navodi se u rezoluciji, usvojenoj na nacionalnom sastanku SJM-a.

Organizacija je, takođe, zatražila od Rezervne banke Indije (RBI) da pokrene svoju digitalnu valutu što pre, kako bi proverila "neovlašćeno korišćenje" privatne digitalne valute.

"Zakon koji se odnosi na izdavanje digitalne valute od strane Rezervne banke Indije trebalo bi brzo da se uobliči. CBDC (Central Bank Digital Currency/digitalna valuta Centralne banke) treba smatrati zakonitim sredstvom plaćanja", navodi se.

Njihov stav je da kriptovalute kao što su bitkoin, etereum i ostale, ne bi trebalo da se priznaju kao imovina ili digitalna imovina, jer će "indirektno postati sredstvo razmene poput valute".

Prema rezoluciji, "kriptovalute nemaju osnovnu vrednost, dovode do teških špekulacija koje mogu oštetiti finansijsko tržište, a njihovo priznanje može dovesti do pranja novca i finansiranja terorizma".

Istovremeno, organizacija je izrazila punu podršku korišćenju blokčejna u svim sferama ekonomskih ili društvenih aktivnosti, rekavši da tehnologija ne bi trebalo da bude povezana sa kriptovalutama.

Podsećamo, Indija je zemlja kojoj predviđaju najbrži ekonomski rast u 2022, a koja je već prethodno zabranila kripto novac u zemlji, pa ukinula zabranu u aprilu 2020. godine, što je dovelo do procvata tog tržišta.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>