• 7

Jedan grad u Srbiji doneo jasne mere: Od prekosutra dozvoljene samo papirne kese

Sva pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku delatnost na teritoriji opštine Vrbas su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese

  • 7
ambalaža, papirna, stiroporna, kesa kese pakovanje pakovanja eko

Foto: Shutterstock

U Vrbasu je od 1. januara dozovljena isključivo upotreba papirnih kesa i torbi za višekratnu upotrebu, saopšteno je na opštinskom sajtu.

- Sva pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku delatnost na teritoriji opštine Vrbas su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na svim mestima prodaje u svim maloprodajnim objektima, u uslužnim i drugim delatnostima, radi smanjenja negativnog uticaja na kvalitet životne sredine i posrednog uticaja na zdravlje građana kao i u svrhu smanjenja komunalnog otpada na izvoru - navode iz lokalne samouprave.

Trgovci su dužni da na mestima prodaje, u svim maloprodajnim objektima kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji opštine Vrbas stave na raspolaganje potrošačima papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu pogodne za ponovnu upotrebu ili reciklažu kao zamenu za lagane plastične kese (plastične kese proizvedene u skladu sa utvrđenim standardima) sa naknadnom upotrebom ili bez naknade.

Podsetimo, velika polemika se povela oko toga da li su biorazgradive kese zapravo gore od plastičnih, a za naš portal proizvođači plastičnih kesa jadali su se da će im promene uticati na promet, ali i da mašimo poentu.

Jedino, trenutno, o čemu bi trebalo da vodimo računa, i da imamo svi zajednički cilj, jeste SMANJENA upotreba ne samo plastičnih kesa, nego i plastike, a ne potpuna zabrana.

Da bismo tako naprasno uneli u ceo sistem odluku koja povlači komplikovane procese, i nespremne učesnike, potrebna je bar za početak saglasnost onih na koje se odluka odnosi. Da nismo spremni, pokazalo se već u prvim danima primene odluke, a svest teško da možemo da promenimo samo naplatom ili većom cenom.

Ta poenta izgubila se negde između zastupanja različitih interesa - proizvođača i prerađivača plastike ali i predstavnika reciklažne industrije, velikih trgovinskih lanaca, proizvođača sirovina za kese, proizvođača hrane i pića koji koriste ambalažu od plastike, kao i nadležnih institucija i stručne javnosti...

Telegraf Biznis je uradio detaljnu analiza kesa u Srbiji: Koliko koštaju, imaju li reklame na sebi, da li su papirne... O tome čitajte u ovom tekstu. 

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegrfa Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>