• 0

Nove tehnologije čišćenja i održavanja spomenika kulture čuvaju tragove istorije

Mihael Šrem poznati svetski stručnjak za klesanje kamena smatra da se vrednost spomenika unutar jednog društva vrlo često različito doživljava

  • 0
Krunski venac i Svetosavski plato Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda/S. Negovanović

Spomenici su važan deo kulturnog identiteta jednog društva. Pri njihovom čišćenju, održavanju i restauriranju neophodna je velika pažnja, mnogo vremena, truda i znanja. Bilo da je reč o statuama, kraljevskim dvorcima ili sivim betonskim blokovima – vrednost jednog spomenika određuje mnogo više faktora od njegovog samog izgleda.

Mnogi stručnjaci za očuvanje kulturnih baština svakodnevno govore o važnosti i značaju spomenika kulture širom planete, kao i građevinama koje svojim vizuelnim identitetom slikaju jedno prošlo vreme i čuvaju ga od zaborava. Kompanija Kärcher u saradnji sa vodećim institucijama kulture na globalnom nivou ima veliki uticaj na očuvanje kulturne baštine.

Moderna tehnološka rešenja za čišćenje i održavanje spomenika kulture iz ove kompanije svakodnevno brinu o nekim od najznačajnijih čovekovih tvorevina nastalih u različitim periodima njegovog razvoja.

Mihael Šrem poznati svetski stručnjak za klesanje kamena smatra da se vrednost spomenika unutar jednog društva vrlo često različito doživljava. On smatra da su neki od spomenika svetske kulturne baštine, kao što su dvorci i crkve, ali i druga istorijska zdanja, nesumnjivo dragoceni i zato su u očima većine ljudi vredni čuvanja.

Sa druge strane vrednosti ostalih spomenika običnim laicima nisu tako očigledni – smatra Šrem. On tu pre svega misli na moderne spomenike napravljene od običnog betona iz pedesetih godina prošlog veka. S druge stane, on smatra da spomenici kojima se veliča osoba ili događaj tokom vremena izazivaju oprečna osećanja da se ponekad dovodi u pitanje i samo pravo na postojanje istih.

Torsten Meves stručnjak za čišćenje iz kompanije Kärcher deli mišljenje sa Šremom ali i dodaje da među državama često postoje različita stanovišta u pogledu održavanja, restauracije i čišćenja spomenika. Tako na primer Maves ističe da se Nemačkoj restauracija izvodi veoma pažljivo i temeljno. U ovoj zemlji materijal mora ostati što je moguće verniji originalu.

To u prevodu znači da stari dvorac mora ostati star. U Japanu, dodaje on, ovo se ne radi tako striktno. Tamo se smatra da je spomenik dragocen ako, nakon njegovog uništenja (na primer), isti bude ponovo napravljen kao original. U Japanu se on tretira više kao mesto sećanja. Novi spomenik postavljen na mestu starog u ovoj zemlji može biti njegova replika.

Maves je bio svedok mnogih značajnih čišćenja velikih spomenika kulture širom naše planete, među njima i poznate Fontane Frankonija u Vircburgu gde je korišćenja Kärcher-ova tehnologija za uklanjanje kamenca. Ovaj stručnjak kaže da je njegova ekipa maksimalno profesionalno i detaljno pristupila ovom zadatku pa je tako nakon tretiranja fontane (pomenutom tehnologijom i profesionalnim aparatima kompanije) koja je na sebi imala debele naslage kamenca svetlost dana ponovo ugledala bronza.

Fontana je dobila novi, mnogo lepši izgled na radost brojnih prolaznika – pokazala je svoju pravu lepotu baš kao i prvog dana kada je proradila.

Spomenik Pobednik, restauracija Printskrin: Telegraf

Memnonovi kolosi u Egiptu za Maves-a i njegov tim su bili pravi izazov. Zbog viševekovnog taloženja i formiranja tvrdih slojeva nečistoća kolosi su bili ozbiljno izloženi štetnom dejstvu soli – naglašava ovaj stručnjak. Njegov tim je sa Kärcher-ovim profesionalnim čistačima za spoljnu upotrebu uklonio sve slojeve nečistoće koja je nagrizala kamenje i time su sprečili dalje propadanje spomenika. Kada su se pojavili ostaci originalnih farbi, Maves dodaje da su tehnologijom finog čišćenja uspeli da istu otkriju bez oštećenja.

Statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru jedan je od najkompleksnijih Kärcher-ovih poduhvata čišćenja do sada. Čitavi timovi sa najnaprednijim rešenjima za čišćenje ove kompanije radili su na ovom projektu koji je trajao nedeljama. Sjaj i lepota spomenika nakon završetka posla nisu imali cenu – kaže Maves.

Od svog postanka pa do danas Kärcher-ove tehnologije i rešenja za čišćenje spoljnjih i unutrašnjih objekata spasila su mnoge spomenike kulture od propadanja i nestajanja. U misiji za očuvanje svetske kulturne baštine ova kompanija je ponela neka od najvećih i najznačajnijih odličja različitih organizacija za brigu o spomenicima kulture širom planete.

Video: Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>