• 0

Zašto se ekonomski problemi u "tamo nekoj Kini" tiču svih nas: Dva sektora su ozbiljno pogođena

Ograničenja vezana za povratak na posao, usled kovida, doprinela su poremećajima u globalnim lancima snabdevanja, a dobro znamo koliko se planeta u tom pogledu oslanja na Aziju i Kinu

  • 0
kina Foto: Freepik

Spora lična potrošnja povukla je nadole kinesku ekonomiju, od početka pandemije, uz nešto malo olakšanja na vidiku za 2022.

Uz tržište nekretnina, potrošnja je jedna od dve oblasti za koju ekonomisti najviše brinu, prilikom analiziranja kineskog rasta.

Lična potrošnja je, takođe, sektor na koji su se preduzeća i investitori "kladili", jer očekuju da će potrošačka moć srednje klase u Kini rasti u narednim godinama.

Ipak, sve je jasnije i da se srednje klasa umnogome izgubila tokom godina, posebno u 2020. Bogataši jesu zaradili više u vreme krize, ali njihova potrošnja ne može da nadomesti milione i milione "običnih" građana koji sada pojačano štede ili jednostavno manje kupuju, iz drugih razloga.

Najviši lideri u Pekingu upozorili su, na sastanku o ekonomskom planiranju ovog meseca, da se rast druge najveće svetske ekonomije suočava sa "trostrukim pritiskom", i to zbog: smanjenja potražnje, šokova ponude i slabljenja očekivanja.

- Ključni problem "trostrukih pritisaka" je i dalje slabljenje tražnje ili nedovoljna potražnja - rekao je Vang Jun, glavni ekonomista banke Zhongyuan, a preveo i preneo je CNBC. "Ako se potražnja poboljša, onda će se poboljšati i očekivanja", dodao je Kinez.

Dakle, glavni razlog zašto se ekonomski razvoj ne može održati ogleda se u slabljenju tražnje. Posebno treba imati u vidu negativan uticaj pandemije na prihode ljudi. Jun je takođe ukazao na "kočenje potražnje" zbog smanjene potrošnje lokalne vlade na infrastrukturne projekte i regulative o poslovima podučavanja van škole, što je uticalo na zapošljavanje.

Škoda Fabia, proizvodnja automobila, fabrika automobila, škoda Foto: Škoda

Ograničenja vezana za povratak na posao, usled kovida, doprinela su poremećajima u globalnim lancima snabdevanja, uključujući nedostatak kritičnih komponenti kao što su poluprovodnici. Ukupna neizvesnost u pogledu poslova i prihoda utiče, svakako, na spremnost ljudi da troše.

Maloprodaja se u Hongkongu smanjila 2019. i 2020. godine, jer su protesti poremetili lokalnu ekonomiju, čak i pre nego što je pandemija "zatvorila" ovaj region, tj. onemogućila ustaljeni protok turista.

Lokalne vlasti su pokrenule program vaučera u avgustu, a maloprodaja je od starta godine do oktobra porasla za 8,45% u odnosu na isti period 2020. U kontinentalnoj Kini, prodaja na malo je opala prošle godine, uprkos rastu privrede.

Prema procenama analitičara Goldman Saksa, po sektorima, potrošači su povećali svoju potrošnju više na hranu i odeću, a ne na usluge kao što su obrazovanje i zabava. Oni očekuju da će se razlika između roba i usluga blago "suziti" sledeće godine.

Ali, čak i sa njihovim projekcijama za rast stvarne potrošnje domaćinstava od 7% sledeće godine, ona bi "ostala ispod svog trenda od pre kovida, sve do kraja 2022. godine", kažu analitičari, ukazujući i na povlačenje kineske politike "nulte tolerancije" za kontrolu kovida i pad u sektoru nekretnina.

Investiciona banka očekuje da će kineski BDP usporiti rast na 4,8% sledeće godine, u odnosu na očekivanih 7,8% ove godine. Ipak, ne treba zaboraviti da se problemi koji se dešavaju u Kini - odražavaju na ceo svet, jer iz te zemlje potiču globalni lanci snabdevanja, mnogobrojna roba, trendovi.

Jednostavno, čipovi koje koristimo maltene svuda, mesecima su u deficitu, zbog čega su polovni automobili dobili na popularnosti. Proizvođači nisu imali zalihe da prave vozila u očekivanom broju, a tek ove 2021. smo uvideli koliko smo u tom smislu - zavisni od Azije.

Rustična kuća Foto: Shutterstock

Ahilova peta

Ono što je sada gorući problem za drugu svetsku ekonomiju jesu nekretnine, kojima su prekopotrebni kupci. Izazovi na velikom kineskom tržištu nekretnina privukli su pažnju globalnih investitora ovog leta, dok su se zadužene kompanije, poput Evergrandea, nalazile na ivici propasti.

Tačnije, taj div se još uvek "koprca", odbijajući da prizna bankrot. Kako smo pisali sredinom meseca, СEO Evergrandea troši sve resurse za spas kompanije.

Napori vlade da obuzda visok nivo duga u industriji i rastuće cene nekretnina doveli su do strožih uslova finansiranja za developere - a potom i do pada prodaje i cena.

- Oblast nekretnina predstavlja "najveću prepreku za rast u 2022. godini" - rekao je glavni ekonomista investicione banke Macquarie Group, Leri Hju u svom izveštaju.

U međuvremenu, centralna vlada bi morala da izda dug i potroši više, kako bi pomogla lokalnim samoupravama da prebrode udare na svoje prihode. Regionalne i lokalne vlasti ostvaruju najmanje 20%, ako ne i više, svog prihoda od prodaje zemljišta investitorima, navodi se u tekstu CNBC-ja.

S druge strane, ekonomisti očekuju da će najbrže rastuća ekonomija u 2022. biti Indija, a ostaje da se vidi kako će se odvijati rivalitet između SAD i Kine. Za sada, omikron nastavlja da pravi probleme Amerikancima, pre svega, u domenu avio-kompanija, saobraćaja, transporta, ali i usluga.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>