• 59

Otpušavanje WC šolje trajalo 3 minuta, a koštalo 8.000 dinara: Šta su tačno majstori naplatili?

Koliko košta otpušavanje sudopere sa dolaskom i procenom kvara?

  • 59
Majstor WC solja

Foto: Shutterstock

Vodoinstalateri kao i ostali majstori, sudeći prema vremenu koliko se čekaju, imaju posla "preko glave". Zbog toga mogu da postavljaju i nove uslove.

Iskustva ljudi, pa i naših čitalaca, govore da se danas teže nego ikada dolazi do stručnjaka ove vrste.

Mimo cena za same radove, neki majstori u Srbiji počeli su da naplaćuju i dolazak, odnosno procenu kvara. Ako klijent, nakon izračunate cene, ipak shvati da mu se popravka ne isplati - majstor zadržava pravo da mu svakako naplati dolazak i procenu.

Sve to na kraju ukaluliše se u cenu, pa je tako jedan sugrađanka ovih dana požalio da mu je popravka WC šolje, odnosno otpušavanje izvuklo iz džepa čak 8.000 dinara. 

On je uz tu informaciju priložio i fotografiju predračuna i uporedio to sa odlaskom kod lekara koji ga je koštao 2.000 dinara manje.

Prema novim odredbama Zakona o zaštiti potrošača, a kako upozoravaju i iz Efektive, pružalac usluge je dužan da sačini proračun, pre otpočinjanja radova, za iznose veće od 5.000 dinara.

Ako se to ovde nije desilo, prekršen je član 74. Zakona, a što je kažnjivo novčanim iznosom od 50.000 dinara.

Zbog jedne slične žalbe od nedavno, mi smo proverili u dotičnoj firmi  šta se naplaćuje i evo šta su nam rekli:

- Uvek šaljemo predračun, jedna gospođa koja se žalila na cenu, platila je deo i pozvala da se dogovorimo - pričaju nam iz kompanije za vodoinstalacije i popravke.

Kako dalje navodi vlasnik za Telegraf Biznis, radovi kad se izvode na otpušavanju vertikale, sa dolaskom i propratnim troškovima koštaju više od 6.000 dinara.

Samo otupušavanje košta od 6.000 do 8.000 dinara, navodi nam on.

- Imamo cenovnik usluga koji je javno dostupan i sve može da se proveri pre poziva - navodi nam on.

Moraju da kažu da je skuplje od 5.000

 

Ako niste sigurni u svoja prava, možete se obratiti Tržišnoj inspekciji.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača uvodi se važna novina kada je u pitanju naplaćivanje usluga majstora. Prema ovom zakonu, koji je nedavno usvojen, cene usluga koje pružaju majstori kao što su vodoinstalateri, keramičari, moleri i zidari, ali i kozmetičari, frizeri, mehaničari i drugi, biće regulisane takozvanim "proračunom".

To znači da će ubuduće majstori morati da obaveste mušteriju kada cena njihovih usluga iznosi više od 5.000 dinara i da dobiju pisanu saglasnost da mušterija pristaje na to.

U ovom slučaju, majstori su poslali predračun.

Da li ste vi imali sličnih iskustava? Pišite nam u komentarima

Video: Muke trajale 2 sata: Štene staro 2 dana završilo u kanalizacionoj cevi

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    31. decembar 2021 | 10:20

    Zašto kukate. Napravite sami problem, drugi dodje i reši ga vi posle kukate. Tako i u braku, zapustite ženu - dodje pomoćnik odradi to što vi ne znate i vi kukate. Pa kakvi ste to ljudi

  • Iki

    31. decembar 2021 | 10:12

    Pa ljudi sami otpusite onda!!

  • Spale

    31. decembar 2021 | 10:23

    Vecina zaposlenoga naroda rilja ceo dan za dnevnicu 1000 ili 2000 din a oni hoce 8000 za 3 min posla. Zakon treba za takve predvideti kazne i da ih narod prijavljuje inspekcijama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>