• 0

Rekordna godina za spajanja i preuzimanja kompanija: Obim premašio 5 biliona dolara, prvi put ikad

Više kamatne stope povećaće troškove zaduživanja, što bi moglo da uspori M&A aktivnost

  • 0
Johnson & Johnson

Foto: Shutterstock

Spajanja i preuzimanja (M&A) kompanija trebalo bi da održe snažan tempo sledeće godine, nakon istorijske 2021. u kojoj su ove aktivnosti zabeležile rekordan nivo i vrednost, podstaknute najviše dostupnošću jeftinog finansiranja i procvatom berzi.

Globalni obim spajanja i preuzimanja premašio je 5,0 biliona dolara prvi put ikada, oborivši tako prethodni rekord od 4,55 biliona dolara, postavljen 2007, pokazali su podaci kompanije "Dealogic".

Ukupna vrednost merdžovanja i akvizicija iznosila je 5,8 biliona dolara u 2021. godini, i veća je za 64 odsto u odnosu na godinu ranije, prema statistici Refinitiva.

Snabdeveni obilnim gotovinskim sredstvima i ohrabreni rastom vrednosti akcija na berzama - veliki investicioni fondovi, kompanije i finansijeri sklopili su ove godine 62.193 ugovora o M&A, što je za 24 procenta više nego 2020. godine, pri čemu su svakog meseca obarani rekordi svih vremena.

Investicioni bankari kažu da očekuju kako će se euforija sklapanja ovih poslova nastaviti i u narednoj godini, uprkos podizanju kamatnih stopa centralnih banaka, koje je na pomolu.

Više kamatne stope povećaće troškove zaduživanja, što bi moglo da uspori M&A aktivnost, ali uprkos tome, savetnici za poslove spajanja i preuzimanja predviđaju dalji rast vrednosti i broja ugovora ove vrste u 2022.

Stimulativna monetarna politika američkih Federalnih rezervi podstakla je rast akcija na Volstritu i omogućila rukovodiocima kompanija pristup jeftinom novcu, što ih je ohrabrilo da krenu sa ostvarivanjem ambicioznijih ciljeva.

Sjedinjene Države prednjačile su sa merdžovanjima i akvizicijama, s udelom od gotovo jedne polovine u globalnom obimu ovih aktivnosti, pri čemu se vrednost sklopljenih poslova skoro udvostručila na 2,5 biliona dolara ove godine, uprkos pooštravanju antimonopolske regulative pod Bajdenovom administracijom.

Potpisivanje ugovora

Foto: Shutterstock

Najveći M&A poslovi sklopljeni u ovoj godini uključuju ugovor grupe AT&T, o spajanju njenih medijskih kompanija sa Diskaveruje, vredan 43 milijarde dolara, zatim otkup akcija "Medline Industries" od 34 milijarde dolara, ugovor "Canadian Pacific Railway" o preuzimanju "Kansas City Southern" za 31 milijardu dolara.

Tu je i "cepanje" američkih korporativnih giganata Dženeral Elektrika i Džonson&Džonsona - na više zasebnih preduzeća.

Prema istraživanju koje je sprovela firma "Grant Tornton", više od dve trećine učesnika u sklapanju M&A poslova i savetnika smatra da će obim spajanja i preuzimanja kompanija i dalje rasti, uprkos izazovima koje predstvljaju pooštreni propisi i pandemija.

M&A aktivnosti u sektorima kao što su tehnologija, finansije, industrijska preduzeća, energetika i struja - imale su veliki udeo u ukupnom broju spajanja i preuzimanja u 2021. Kupovine firmi iza kojih su stajale kompanije privatnog kapitala su se ove godine više nego udvostručile i - prvi put u istoriji - prešle su granicu od 1.000 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Uprkos usporavanju ovih aktivnosti u drugoj polovini 2021, sklapanje poslova koje uključuje kompanije osnovane s posebnom namenom za realizaciju akvizicija (SPAC) dodatno je povećalo obim M&A u 2021. SPAC ugovori su činili oko 10 posto globalnog obima M&A i učestvovali sa nekoliko milijardi dolara ukupnoj vrednosti.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari