• 6

3 promene koje danas stupaju na snagu, a donose vam više para u novčanike: Minimalac, penzije...

U toj godini pravili smo budžet za 2022, skrojen kako je to obrazlagano, pod uticajem svih tih izazova

 • 6
plate-penzije-fičer

Foto: Pixabay/Freepik/photojoiner

Energetska kriza je događaj koji je obeležio 2021. godinu. A bilo je nestašica, skoka cena, i problema u lancima nabavke.

U toj godini pravili smo budžet za 2022, skrojen kako je to obrazlagano, pod uticajem svih tih izazova.

Doneti su i zakoni i promene koji će doneti neki dinar viška u novčanicima, odnosno uvećanja. Pobrojali smo najvažnije:

Povećanje plata u javnom sektoru

Od januara, predviđeno povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Naime, predviđena su povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od 7 procenata, dok će zarade za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama porasti 8 odsto.

Prosečna plata u sektoru zdravstva i socijalnog rada u prvom kvartalu 2021. godine iznosila je 74.236 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku.

Ako se taj iznos uzme za osnovicu, plata će medicinarima porasti za oko 6.000 dinara – tačnije 5.930 dinara. U vojsci – sudeći prema izveštaju ministarstva za februar 2021. – prosečna plata iznosi 84.036 dinara.

Povećanje bi, tako posmatrano, bilo prosečno 6.700 dinara – ali bi značajno manje dobio stariji vodnik prve klase, a znatno više general major. Zaposlenima u javnom sektoru, prema najavama, sledi povećanje od 7 odsto. Prosečna zarada radnika u javnom sektoru iznosila je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 72.113 u avgustu ove godine. To znači da je prosečno povećanje 5.769 dinara.

Biznis 2022

Foto: Shutterstock

Povećanje penzija

Penzije će, po primenjenoj švajcarskoj formuli biti veće za 5,5 procenata, a svi penzioneri će početkom sledeće godine dobiti i dodatnih 20.000 dinara.

Primena švajcarske formule je rezultirala povećanjem penzija od 5,4 odsto u 2020. kao i 5,9 procenata u 2021. godini. Po svojoj prirodi ovakva formula je izdašnija prema penzionerima kada se BDP smanjuje ili sporije raste. S druge strane, kada je veći ekonomski rast, inflacija raste sporije, pa je povećanje penzija manje od rasta ekonomije.

Veći i minimalac

Takođe, od 1. januara se očekuje povećanje minimalne zarade za 9,4 odsto, pa će minimalac po prvi put preći 35.000 dinara (35.012 dinara).

Time će cena radnog sata u Srbiji skočiti na 201,22.

Planirano je i povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 18.300 dinara na 19.300, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa PIO na teret poslodavca za 0,5 odsto.

Video: Vučić o povećanjima plata i penzija u 2021.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mrki

  Hajde,budimo realni ,pa, recimo da je inflacija pojela sva povećanja plata. Poskupljenja će tek biti,porezi,hrana,gas,gorivo,struja,sve će to dodatno osiromašiti narod ! Srećna nova godina !!!

  59
  2

  Podelite komentar

 • M

  I cene sveki dan primenjuju svajcarski model.

  32
  0

  Podelite komentar

 • W

  Kako možete u isti kos da stavljate penzionere sa visokim primanjima i one ispod proseka, niko nije kriv sto mora da radi kod privatnika i uplacuju im minimalac

  17
  4

  Podelite komentar